“24 май е ден на обединението, особена дата в българския

...
“24 май е ден на обединението, особена дата в българския
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова от Велики Преслав: 24 май е най-обединяващият празник

“24 май е ден на обединяването, особена дата в българския календар, най-обединяващият празник. Празник, който не разрешава да има разделяне на хората, на жителите, на България. Защото България се роди от словото и от книжнината. България потегли отсам, от Велики Преслав, с цел да разпростре една необикновено богата просвета, нематериалност, книжовност, която през днешния ден стига до 300 милиона индивида по целия свят” – разгласи вецепрезидентът Илияна Йотова в остарялата столица Велики Преслав, където поведе празничното шествие на стотици възпитаници и педагози точно на огромния празник. Старопрестолният град бе кулминационната точка от културното странствуване на вицепрезидента по стъпките на Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници.

“Тези полезности би трябвало да знаем и да помним през днешния ден и всяка друга завист на деня, и всяко политиканстване са неуместни”, добави Йотова. Тя напомни в исторически аспект, че “Великоморавската задача нямаше да успее без България, без мисионерството на един огромен държател Княз Борис Първи, който точно тук не просто одобри учениците на Кирил и Методий, а сътвори условия за развиване на най-богатата книжнина в ранното Средновековие”. “България би трябвало да помни едно – българските букви, кирилските букви се родиха във Велики Плеслав, оттова нататък потегли тази цивилизация. Всякаква друга нечиста сделка с това кой по какъв начин е основал кирилицата значи да поругаваме паметта на Светите братя и техните ученици”, сподели Йотова.

Хиляди преславяни бяха излезли на празника в центъра на града, а вицепрезидентът ги поздрави с празника и риторично попита – какъв брой са градовете в света, които могат да се похвалят със 1125 година история? Вицепрезидентът връчи премията Златен век, с която всяка година в града се удостояват заслужили създатели, на Валя Янкова, живописен началник към читалище “Развитие”.

Преди тържеството Йотова посети ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” в града, където учат 310 деца. Там педагозите и обясниха, че са решили казуса с тежките раници на децата. В класните стаи има шкафчета да оставят учебниците си. Вицето надникна в две класни стаи и остана очарована от основания уют за децата.

Йотова поведе тържественото шествие в остарялата столица дружно с кмета на града Александър Горчев, шуменският народен представител от Българска социалистическа партия Иван Иванов и локални управленци. Дефилето се предвождаше от школския клуб “Барабанче”. От остарялата столица Йотова си потегли с подарък икона на Свети Теодор Стратилат.
 trsh2405-3  trsh2405-2  trsh2405-1c  trsh2405-5  trsh2405-4a  trsh2405-4
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР