– Здравейте, г-н Ваклин. В сряда отрекохте да сте бизнесменът,

...
– Здравейте, г-н Ваклин. В сряда отрекохте да сте бизнесменът,
Коментари Харесай

Изнудваният бизнесмен Александър Ваклин: Иванчева се беше превърнала в самодържец

– Здравейте, господин Ваклин. В сряда отрекохте да сте предприемачът, от който Десислава Иванчева е поискала рушвет. Днес тя разгласи, че вашата компания „ Ваклин груп “ стои зад ареста й. Продължавате ли да отричате, че точно вие сте изнудвания предприемач, платил 70 000 евро?

– Надявам се правото да спечелва. Това, което Иванчева правеше е доста неприятно…

– Не разбрах продължавате ли да отричате, че тя ви е изнудвала за пари.

– Разберете ме. Звънят ми от час от непознати номера и ми задават въпроси, на които не бих дал отговор на непознати хора.

– Ами, да се забележим и да се срещнем.

– За страдание, през днешния ден ми е много претрупан ден. На вас работата ви е да търсите вести, пък моята е друга.

– Кажете, какво е желала от вас, с цел да се реализира планът ви наоколо до „ Камбаните “.

– Тези здания не са на утвърдителен режим при нея. Те са на съобщителен режим при нея и прокурорите бяха много изчерпателни по тематиката. Дори се учудих, че са толкоз изчерпателни.

– След като постройките при Иванчева са били на съобщителен режим, тя по какъв начин ви спъна плана?

– Когато Столична община издаде един документ, примерно, желаете да си извършите магазинче някъде, минавате през ДАГ, а оттова ви издават виза за планиране. Всеки документ, публикуван от Столична община се праща в региона по местоположение, за съобщаване. Има двуседмичен период за въпросното съобщаване. Ако този период не се съблюдава, за жалост, законът е подобен, че няма наказания. Може да мине и една година. И една година вие чакате някой да заяви, че основният проектант на София ви е издал виза. Това е нещо напълно банално, което може да ви спъне план. Вие сте си купил земята, плащате банков кредит… Всеки месец банката не ви пита дали някой се подиграва с вас, като не ви оповестява документа, който е публикуван от Столична община.

– Колко време Иванчева ви държа плана на трупчета?

– Главният проектант е разрешил РУП (работен организационен план) е издал заповед за влизане в действие на РУП от юни месец 2017 година От юни месец това не се оповестява. Нищо. В същото време текат банкови лихви. Как се оправяха другите сътрудници, не знам. Ние пуснахме тъжба до съда, административният съд се забави. Пуснахме тъжба посредством основния проектант до столичния общински съвет. Заедно с още няколко сътрудници пуснахме тъжба. Общинският съвет привика Иванчева, попитаха я за какво. Тя меко казано ги псуваше… И нищо не се промени. Тази тъжба беше пусната през ноември. В административния съд жалбата ни е пусната още през август. Явно е имало за какво да се бавят преписките. Когато хората помислят, че са над закона се получава нещо, към което ние, уповавам се, че не желаеме да се връщаме. В случая един човек си беше помислил че е над закона, над всичко…

– Това отрази ли се върху връзките ви с британските сътрудници?

– Смятайте сумата пари, която ваши сътрудници бяха разгласили. Към нея има и една хубава лихва… Може ли това да не се отрази на връзките ми с сътрудниците?

– Колко е коствал теренът?

Достатъчно доста, с цел да са мъчителни лихвите.

– Дано всичко тръгне.

– Аз се надявам, че това, което се случи ще подейства отрезвяващо. Защото откогато тази жена стана самовластник в един регион на София, за мое най-голямо страдание и общински чиновници в други региони на столична община подеха леко бавно нейната политика.

– Каква е въпреки всичко сумата, за която сте купили терена в „ Младост “?

– 1 млн. евро и върху тази сума текат лихви всеки месец. Съжалявам, не желаех да се разчува за изнудването…

– По-добре е да обясните вие като пострадал, в сравнение с други да приказват вместо вас.


– Всичко е доста тривиално и грозно. Четох какви ли не мнения. Няма нищо подмолно. Историята е банална, само че се надявам да подейства отрезвяващо за всички, които са тръгнали по пътя на Иванчева.

– Имате ли проблем с изнудване и в други региони на София, виждам, че строите в няколко региона на столицата?

– За благополучие, в други региони нямам такива проблеми. Но чувството за безотговорност в администрацията се ускорява и води след себе си до неприятни, порочни практики. За цялата ми кариера за първи път ми се случва такова нещо.

– Партньорите ви от Англия знаят ли, че са ви изнудвали?

– Не. Не мога да си разреша да им кажа, тъй като те незабавно ще се изтеглят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР