– Йоана, как реши да се включиш в трупата на

...
– Йоана, как реши да се включиш в трупата на
Коментари Харесай

Йоана Кирчева: Алчна съм за всякакви роли

– Йоана, по какъв начин реши да се включиш в трупата на Плевенския спектакъл?
– Опашката от искащи да работят в Плевенския спектакъл е огромна, тъй като се е потвърдил като влиятелно място, в което един млад артист може да натрупа опит, да работи с потвърдени експерти. През последните два сезона шефът Васил Василев предложения доста млади актьори в трупата, което в допълнение способства за разцвета му. Средата е доста будна, извънредно скъпо е да съм там. Това е един логичен спектакъл, вършат се хубави постановки в най-различни жанрове, канят се режисьори даже от чужбина. Имах извънреден шанс да попадна в тази среда.

– Разкажи за функциите си там.
– В момента играя в две постановки. Едната е под режисурата на нашия почитан шеф Васил Василев и е от френския класик и драматург Пиер Маливо – „ Островът на робите “. Много забавен театър, подобаващ за всякаква аудитория. Моята роля на Тризелин беше огромно предизвикателство. Тя е нещо като въплъщение на Съдбата, която може да дава или да лишава независимост. Не беше лесна роля, само че това не значи, че не сме се забавлявали в нея. Другата ми роля е в „ Рейс “ на Станислав Стратиев, режисирана от Здравко Митков. Там си партнираме с други доста положителни артисти и с Марта Вачкова и Тончо Токмакчиев. Играя акцента на пиесата – едно момиче, което е въплъщение на вярата, и режисьорът доста държеше на неподправеността й.

Впечатлена съм от плевенчани

проличава си, че имат отношение към театъра и към културата въобще, че са възпитани да вървят на спектакъл.
– Какво ти даде контактът с преподавателите ти в НАТФИЗ Ивайло Христов и Малин Кръстев?
– Проф. Ивайло Христов е извънреден гений, има доста тънък и акуратен нюх към театъра. Той събра извънреден клас, от който занапред ще се чуват нови имена. Ние всички бяхме доста шарени, няма един с един, който да си наподобява по чувство, характер. Ивайло Христов ни накара да извадим от себе си храброст и мащабност. Научи ни какъв брой е значимо да работим с текста, драматургията или сюжета и да бъде всичко разчетено тъкмо и разшифровано; да бъде изваден смисълът на драматургията, което е основа на ролята. Малин Кръстев пък беше измежду първите, запалили в мен искрата към театъра в неговата школа към Младежки спектакъл „ Николай Бинев “, той е „заразяващ“ гений. В НАТФИЗ работих и с Мартин Киселов, наследник на Младен Киселов и внук на Милен Киселов, който може да слушаш 8 часа без да мигнеш, богато ерудиран и умен.

– Съвременните артисти пеят и танцуват, ти по какъв начин си с пластиката и музикалността?
– О, това е наложително, геният в никакъв случай не идва самичък. Много е значимо да се развиваш в доста други аспекти. За да си млад артист в България, би трябвало да отговаряш на от ден на ден условия. Трябва непрестанно да се ерудираш, да разширяваш диапазона си, да пееш, танцуваш и наложително – да си образован.

Не е правилно, че артист може да бъде елементарният човек

Освен това не считам, че е задоволително да бъдеш подобен, какъвто си, тъй като доста хора оправдават безделието си с това. Необходимо е да не спираш да надграждаш себе си. Аз дълги години рисувах, в последно време се пробвам да го съвместявам с работата си. Обичам да чета, в последно време освен пиеси.

– Как ти самата надграждаш себе си?
– Казват, че актьорската специалност е ревностна, че изисква цялостната ти отдаденост и внимание. Освен това изисква да имаш нещо особено, което да й дадеш, което да е неповторимо твое, и да вземе нещо неподправено от природата ти. Така че непрестанно диря нови равнища, на които да се преоткривам. Не мога да се откажа нито от рисуването, нито от спорта. Занимавам се и с това тялото ми да бъде способно да въдвори в себе си характера на ролята. Изисква се богата и висока физическа просвета, с цел да може тялото ти да е свободно да се подчини на това, което би трябвало да направи по отношение на текста и режисьора.

Д-р Тотко Найденов: Обезумяла Европа се самоунищожава


Учудвам се, че Меркел към момента е на власт, изригва лекарят журналист

– Д-р Найденов, на 19 октомври, в Деня на св. Иван Рилски Чудотворец, българските лекари означиха за поредна година съсловния си празник. Как ви хрумна концепцията за основаването му?
– По времето на социализма лекарите бяха приравнени с теляците и бръснарите, водачите на коли за спешна помощ и санитарките (нищо срещу труда им!), всичките оповестени за „ здравни служащи “ и членуващи в общ синдикат. През септември 1994 година предложих на тогавашните членове на УС на БЛС с ръководител доктор Димитър Игнатов най-сетне да скъсаме с този опротивял ни 7 април, „Ден на здравния работник“, който ни бе натрапен от Централен комитет на Българска комунистическа партия през 1954 година, и да си създадем и означаваме единствено наш си професионално-съсловен празник. Датата, която показах, бе 19 октомври, Деня на нашия най-велик български светец и небесен настойник на народа ни св. Иван Рилски Чудотворец. Идеята ми беше, че по подобие с него положителният доктор е най-стойностният член на обществото и негов земен настойник. А другояче на 7 април 1948 година е основана Световната здравна организация и Организация на обединените нации постановява рождената й дата да се отбелязва като Световен ден на здравето.

– Вие сте един от дейните участници във фейсбук по въпросите на Истанбулската спогодба и изобщо за бъдещето на Европа. Не сте ли песимист допълнително?
– В публицистиката си може и да съм бъркал, да съм оповестявал неприемливи от необятната аудитория отзиви и полезности, само че в никакъв случай не съм бил подправен – нагаждач и лицеприятен за всички. Защото живеем в извънредно обезпокоително време, когато сме очевидци на преднамереното разтрошаване, стопяване и изгубване, евентуално (жестоко е даже да се изпише) на началото на края на българската нация и страна, както и на люлката на цивилизацията – Европа, която със гибелен неолиберален наивитет разтвори пазви и стана разграден двор и подслон за ласкаво приютявани от нея примитивни джихадисти и нарушители. Те кроят, желаят, носят и ще причинят – единствено след 2-3 десетилетия! – гибелта й. Тяхното неудържимо ужасно цунами, което самата обезумяла Баба Европа отприщи, към този момент я залива и скоро ще доближи до шията й, с цел да я отреже. Може ли да гледаме равнодушно този повсеместен провал, тази мъка на Майка България и Стария континент?!

– Защо смятате, че Европа се самоунищожава?
– Европа е действително застрашена от самоизтребление чрез насърчаваното от самата нея бурно и неконтролируемо настъпление на непознати и нерядко враждебни на цивилизационните и изконни християнски полезности детайли. Също – сатанинската Истанбулска спогодба, искрено целяща – посредством своя Обяснителен отчет, подло затулен зад сякаш благовидните й цели за битка с насилието над дами – целеустремено незаконно извращаване на децата ни, заличаване на фамилията и деформиране в хомосексуална тенденция на избраната от Бога и Майката-природа полова същина на хората (откровено избран в този злокобен документ като… “борба със стереотипните функции на мъжа и дамата ”). Да прибавим изтриването на историческата памет и родолюбието. Като се лишават също религиозната, националната и половата яснота, тогава какво остава от индивида? Едно безропотно тревопасно, без зъби, без мисли и воля – с изключение на за волско преживяне и прекарване. Целта на невидимите върли врагове на православието и Европа (оттам – и на България), старателно подпомагани и от техните лични държавници, е ясна: затриването им!

– Това ли ви накара да напишете книгата „ Обезумялата Европа “?
– За пръв път писах своя книга (а ги имам към този момент 45) с огромна душевна болежка и омерзение, тъй като разкривах безчет зверства и низости, осъществени от същества, които не заслужават определението “Човек ” – което, съгласно Горки, би трябвало да звучи гордо. Но закононарушенията им би трябвало да се познават, с цел да не разрешаваме те да се повтарят! Мъка изпитвам и от доброволното второ – и дефинитивно! – самоубийство на обезумялата Европа, и от бързото стопяване и неизбежно идно изгубване на България от лицето на Земята. Но изнесох тези страшни и горчиви данни, с цел да живеят децата и внуците ни в мир и обич, с цел да ги има нашите отечества – България и Европа! И поради Човеколюбието, което стана мръсна дума, само че без него те са обречени на заличаване.

* Моника Валериева се фука с нова обич по сутиен


* Искрен Пецов и Георги Христов на „Певец на годината“


* Госпожа Фазилeт става майка на Къванч Татлъту


* Американски публицист подари роман на нашата продуцентка Цвета Коева


* Дидо от „Д2“ не яде месо от 7 години


ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В „ЖЪЛТ ТРУД“ ОТ 24 ОКТОМВРИ!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР