– С какво се промени Варна за тазгодишния си празник?

...
– С какво се промени Варна за тазгодишния си празник?
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних пред „Труд”: Варна се обновява всеки ден

– С какво се промени Варна за тазгодишния си празник?
– Варна се трансформира всеки ден, а смяната значи развиване. Посрещаме празника – 15-ти август, Свето Успение Богородично, с много поправки, защото сме разгърнали огромна инфраструктурна стратегия за възобновяване на улици, учебни заведения, детски градини. Графикът е претрупан, огромна част от плановете се извършват и през лятото, защото сме длъжни да съблюдаваме указаните периоди по оперативните стратегии. Разбирам неудобствата за хората, само че имам вяра, че резултатите ще бъдат потребни, тъй като сме стимулирани да сътворяваме по-добра градска среда, да облекчим трафика и тапите.

– Какви поправки се извършват сега?
– Продължаваме поетапно с ремонтите на уличната инфраструктура, откакто за четири години обновихме булевардите „ Христо Ботев “, „ Мария Луиза “, „ Трети март “, „ Княз Борис I “, „ Цар Освободител “, „ Осми крайморски полк “, пешеходната зона в центъра, охранителните канали в Аспарухово. Скоро приключихме работа по бул. „ Приморски “ – в обсега от ул. „ Стефан Стамболов “ до бул. „ Цар Освободител “, на бул. „ Цар. Освободител “- от бул. „ Приморски “ до бул. „ Княз Борис I “, на бул. „ Първи май “ – от ул. „ Мара Тасева “ до кръстовището за кв. „ Галата “. В момента работим по бул. „ Народни будители “ в Аспарухово – от Аспаруховия мост до ул. „ Мара Тасева “, и несъмнено, по най-големият инфраструктурен план – бул. „ Левски “. Знаете, че държавното управление ни оказа помощ доста за реализацията му, като отпусна 80,5 млн. лева за построяването на най-тежкия сектор – от ул. „ Подвис “ до ул. „ Девня. Ремонтът на останалата част на булеварда е по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.

– Как върви осъществяването на този огромен план?
– Ако би трябвало да обобщя в резюме в числа работата в най-трудния сектор – сложени са над 1820 водача за подпорните стени, построени са над 2200 м канализация и 2000 м водопроводи, 500 м от ново трасе на дерето, не престават дейностите по структурата му. Монтирани са 100 стълба за улично осветяване, изкопните маси са над 58 000 куб.м. Преместени са трасетата на част от телекомуникационни мрежи. От региона на Максуда бяха изнесени над 34 000 тона боклуци при разчистване на терена. Работим паралелно в обособените сектори, над 135 обекта по трасето са отчуждени или в развой на отчуждаване. За хората, за които парцелът е главно жилище, законът позволява да употребяват дома си до 3 месеца, откакто сумата за компенсацията им е изплатена. Това е причина за смяна на работните графици, защото строително-монтажните действия могат да бъдат осъществявани единствено в секторите с позволение за градеж. След довеждане докрай на бул. „ Левски “, резултатът ще бъде облекчение на придвижването в града, понижаване на тапите, извеждане на трафика отвън централната градска зона, бърза връзка от летището към курортите. Факт е, че Варна се развива динамично, а колкото повече пораства градът, толкоз нараства нуждата от нова инфраструктура. Затова считам, че този план ще реши доста проблеми.

– Проблем обаче се оказва и смесената канализация в центъра – дъждовна и битова, поради която улиците се наводняват при мощен дъжд. Какво е решението?
– Общо над 100 млн. лева са нужни на Варна, с цел да не се наводнява градът при интензивни превалявания. Този проблем е от десетилетия, защото в централната градска част битовата и дъждовната канализация би трябвало да се разделят. Градът пораства, а тя не е подменяна от доста години. Имаме подготвен план за центъра, който е с индикативна стойност от към 60 млн. лева Необходим е и нов колектор Битоля-Пирин, който би поел дъждовните води, които сега се стичат от горната част на Варна към морето, чието създаване ще коства към 40 млн. лева Търсим благоприятни условия за финансиране на двете инфраструктурни уреди.

– Една от идеите на Варна бе да се трансформира в Град на знанието. Какво се прави в тази посока?
– Да, това е идея, с която желаеме да утвърдим Варна освен като привлекателен център за обучение, само че и като търсено място за реализация на младежите. За задачата годишно отделяме съществени средства във функционалност „ Образование “ в общинския бюджет. Тази година към 30% от макрорамката е планувана за обучение. Освен това разработихме и защитихме планове по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ за възобновяване на сградния фонд. В момента се работи по реновирането на 7 учебни заведения и 3 детски градини на обща стойност 16,3 млн. лева, както и на две професионални гимназии. Друг значим план е построяването на нова постройка на Математическата гимназия, в региона на техникумите. Идеята е зоната да бъде превърната в съвременен учебен кампус, в център за развиване на математика, информатика, технологии и техника. Разбира се, част от огромната цел е и построяването на новата библиотека – една обща идея с екипа на Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков “. Подкрепят ни всички варненци, които желаят да има ново културно пространство в града – освен като дом за книжното благосъстояние, само че и с галерии, изложбени и концертни зали. Организирахме интернационален конкурс, в който се включиха над 300 архитектурни бюра от целия свят. Сградата ще бъде с 17 500 км. м. РЗП и под земята паркинг с 330 паркоместа. Вече има позволение за градеж на обекта, имаме и оферти от побратимени с Варна градове за работа по взаимни планове в сферите на библиотекознанието и дигитализацията на книжния фонд.

– Варна е определена за Европейски град на спорта 2019. Какви са упованията и преимуществата на тази купа?
– Преди 2019 година, когато в действителност ще бъдем носители на купата Европейски град на спорта, Варна ще бъде Световна столица на волейбола. И това е голяма чест за нашия град, тъй като ще приемем най-вече мачове от Световното състезание по волейбол за мъже на българска територия. Страната ни ще стартира присъединяване на 9-ти септември в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта, когато националите ни ще открият конкуренцията против Финландия. Момчетата на Пламен Константинов могат да разчитат на голямата поддръжка от варненската аудитория, която основава неповторимо въодушевление в залата. Тази аудитория е 13-тия състезател на терена, която поддържа по един необикновен метод българския народен тим. Атмосферата е невероятна, по тази причина поканвам всички почитатели на волейбола през септември във Варна! Иначе, спортните прояви следващата година ще бъдат доста, сигурно градът ни ще бъде част от следващото издание на Международната ветроходна регата, когато най-красивите ветроходи ще дебаркират на Морска гара.

– А по какъв начин върви работата по строителството на двата стадиона?
– Тази година единият от варненските тимове – ФК „ Спартак “, ще празнува един век. През годините този клуб е имал доста проблеми. С доста старания, разногласия и диалози, с персоналната поддръжка на премиера, поетапно ги решаваме. Така занемареният от десетилетия стадион „ Спартак “ ще бъде освежен. Министерският съвет към този момент отпусна 1 398 000 лева на Община Варна за ремонт на съществуващите трибуни и уреди. Със средствата, отпуснати от страната, ще бъде сменено тревното покритие, ще бъдат построени нова естрада, съблекални, поливна и противопожарна системи, ВиК и ел. съоръжения, които са компрометирани. От общинския бюджет пък планираме да изградим нова естрада. Ще бъдат взети всички нужни ограничения за гарантиране сигурността на спортното оборудване. Що се отнася до стадион „ Варна “, в сдружението „ Спортен комплекс Варна ” Община Варна има 35% от капитала, а представител в общото заседание на сдружението се избира от Общинския съвет. Информацията, която ми е предоставена, е, че строителството продължава. Междувременно проектираме построяването на нов състезателен комплекс във Владиславово, построяваме спортни площадки навън за развиване на всеобщия спорт.

– Какво ще пожелаете на варненци за празника?
– Да бъдат здрави, да работят и основават, да обичат Варна!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР