– Г-н Марков (б.а. Пламен Марков), защо Тодоров не е

...
– Г-н Марков (б.а. Пламен Марков), защо Тодоров не е
Коментари Харесай

Играта, в която Господ беше българин

– Г-н Марков (б.а. Пламен Марков), за какво Тодоров не е в състава?
– Светослав Тодоров? Контузен е, другояче сигурно щеше да е тук.
– Не, не Светослав. Анатоли Тодоров! Как може да не е извикан?

Това е част от разговора сред публицист от Стокхолм и селекционера Пламен Марков преди мача България – Швеция на Евро 2004. А Анатоли Тодоров е малко прочут, даже у нас нападателен халф, който се лута сред скамейките на „ Литекс “, „ Видима-Раковски “ и „ Родопа “. Но пък необичайно е прочут на стокхолмския коментатор.

Обяснението на шокиращата осведоменост на шведския публицист е, че в първите издания от новия век на компютърната игра „ Футбол Мениджър “ Анатоли Тодоров е същински господ. Българинът даже е най-хубавият нападател в играта, като подсигурява по 50 гола на сезон, без значение за кой тим играе. Причината е, че головият му усет е оценен оптимално в играта – 20 от 20.

 Играта, в която Господ беше българин

И до през днешния ден, най-големите фенове на „ Футбол Мениджър “, помнят профила на великия Анатоли Тодоров. Последният е една от аргументите компютърният симулатор да наема футболни експерти, които да вършат колкото се може, по-реални отчети за всеки състезател по света. Именно това накара пък британския „ Евертън “ да заплаща чували с пари на основателите й всяка година, с цел да може да употребяват базата данни на най-голямото скаутско звено в света. И всичко това в търсене на действителния Анатоли Тодоров.

А „ Футбол Мениджър “ е една от най-популярната игри в света. Издигната е в фетиш на Острова. Дори третодивизионният „ АФК Уимбълдън “ играе с екипи, върху чието лого на общоприет спонсор е това на компютърния симулатор.

Първата му версия излиза през 1992 година и през всяка последваща става все по-реален. Във „ Футбол Мениджър “ играчът поема ролята на треньор на определен от него клуб. Според това в какъв тим „ стартира работа “ се дефинират и задачите в… изявление със притежателя. Ако играчът е поел мощен състав с огромна хазна като „ Реал “, „ Барселона “ или ПСЖ, то задачата му ще е да обере всички вероятни титли. Ако обаче е избрал тим от нашата Втора професионална лига то тогава задачата му ще е нанагорнище във футболния хайлайф на България.

За родните ни клубове също работят скаути, които отразяват всичко към даден клуб. Трансфер, травма и представянето на играчите са единствено част от отчетите. Фиксира се всичко протичащо се на терена, само че и отвън него. Ако избран футболист се забърка в скандал, индикаторът му за професионализъм се намалява. Играч, който обществено е афиширал своите пристрастия към даден клуб, също се фиксира в неговия самостоятелен профил. В отчета на ЦСКА е записано да вземем за пример, че почитателите не харесват Наско Сираков и Георги Иванов-Гонзо. А в този на „ Левски “ – Христо Стоичков.

Всеки управител в играта се сблъсква с известни обстановки от действителния свят. Недоволство на играчите, които стоят на пейката, пазарлъци с сътрудници за новите контракти, търсенето на по-добри фрагменти за клуба, конференции, неуместни въпроси от бурналисти в тунела директно преди или след края на мача, образуване на предсезонна подготовка, другарски мачове… Дори срещи с борда на шефовете, на които се желае по-голям бюджет или налагането на друга политика на работа в клуба.

 Играта, в която Господ беше българин

Естествено, в случай че си вършиш работата добре в играта, имаш опция да поемеш по-голям клуб, даже и народен тим. Всичко е изпипано до най-малка детайлност. Може би и това е повода играта да е толкоз действителна, че да се трансформира в фетиш.

Медиите на Острова постоянно разгласяват любопитни, ненапълно и шокиращи вести, за пристрастените фенове на „ Футбол Мениджър “. Една от тях беше за почитател, който си бе поръчал смокинг и бутилка шампанско, откакто класира тима си до край за Купата на Англия.
Преди две години пък се появи информация за уволнен чиновник, откакто си бил пуснал отпуск, тъй като излязла новата версия на играта.

Друг пък стигна до бракоразвод, тъй като обръщал прекомерно внимание на компютърния симулатор.
Както в множеството случаи, по този начин и в този, монетата има две страни.

През ноември 2012-а азербайджанският студент Вугар Хюсейнаджа пое втория тим на „ Баку “, поради триумфите, които постигнал точно в играта.

Точно преди две години пък немския „ Борусия “ (Мьонхенгладбах) се извини на собствен почитател, че бил уволнен от управлението за слаби резултати в играта.

Преди месец най-популярното футболно списание „ 4-4-2 “ описа историята на Жералд Тан, 22-годишен студент, който стартира работа в сингапурския „ Албирекс Ниагата “. Младежът схванал, че клубът търси асистент треньор и кандидатствал без да се замисли. На извършените изявленията със притежателите декларирал, че има богат опит на… „ Футбол Мениджър “.

„ С гръцкия ПАО завоювах 5 суперкупи на Гърция, четири пъти Шампионската лига и още толкоз Световното клубно състезание “, споделил Тан и… получил работата.

Впоследствие неговите родители не му говорили с месеци, тъй като поради новото начинание той прекъснал следването си.

Младият ментор призна, че първоначално най-трудно му е било в предсезонната подготовка, когато е бил претрупан със задачата да уреди всички документални въпроси с личния състав и играчите. Занимавал се със самолетни билети, обезпечаване на дом за новите играчи и други сходни формалности. Признава, че не е имал почивен ден през първите два месеца, а в някои дни даже си е тръгвал от клубната база в 5 сутринта с цел да се върне в… 9 ч.

Но триумфите му на „ Футбол Мениджър “ се придвижват и в действителния живот, където „ Албирекс “ печели шампионата, Купата на Лигата и локалната Суперкупа.

А новата версия на играта излезе в петък, което значи, че някъде по света чиновници биват уволнени до момента в който търсят новия Анатоли Тодоров. Впрочем, Карло Анчелоти, някогашният управител „ Байерн “, „ Реал “, ПСЖ, „ Челси “, „ Милан “ и „ Ювентус “, също го прави. 58-годишният италианец е един от най-големите фенове на играта. Точно като милиони други.
Пристрастен британец влезе в върховете на Гинес
Себ Кийнън влезе в книгата с върхове на Гинес, откакто изигра 170 сезона на “Футбол Мениджър ”. 26-годишният британец реализира невижданото до този миг достижение за единствено 6 месеца. През това време Кийнън се разделил с приятелката си, само че за сметка на това постигнал огромни триумфи с обичания си “Оксфорд Юнайтед ”. Със състезаващия се в реалност в третото равнище на Англия отбор той печели 6 пъти поред Шампионската лига в компютърния симулатор с управител Себ Кийнън.

“Чувствам се прелестно и горделив от постигнатото – сподели британецът пред в. “Дейли Мейл ”. – Приятелите ми го назовават “най-великото достижение, за което са чували ”. Баща ми също е доста благополучен, само че и угрижен, тъй като се пита дали това е най-хубавото, което мога да реализира в живота си “.

Рекордът е подложен върху версията на “Футболен Мениджър ” от 2010 година.

Най-добрите български гении
в новата версия FM 18

Божидар Краев “Мидтиланд ”
Георги Стоянов “Лудогорец ”
Ияд Хамуд “Шефилд Уензди ”
Ивайло Найденов “Левски ”
Кристиан Добрев “Ботев ” (Пд)
Калоян Кръстев “Славия ”
Кирил Десподов ЦСКА
Петко Христов “Фиорентина ”
Станислав Шопов “Ботев ” (Пд)
Станислав Иванов “Левски ”
Тонислав Йорданов ЦСКА

ЗА СНИМКИ: Версия 2018 на „ Футбол Мениджър “ излезе в петък.

Така наподобява профилът в известната игра на един от най-големите гении във футбола Килиан Мбапе.

Себ Кийнън е горделив от постигнатото в компютърния симулатор, с което влезе в книгата за върхове на Гинес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР