– Г-н Живков, през януари обявихте, че общината има най-големия

...
– Г-н Живков, през януари обявихте, че общината има най-големия
Коментари Харесай

Кметът на Монтана Златко Живков: Изправяме снага, част от най-неблагоприятните тенденции са преодолени

– Г-н Живков, през януари обявихте, че общината има най-големия бюджет за последните над 20 години – 42 млн. лв., които със средствата от европейските планове ще надвишават 50 млн.лв. Къде и по какъв начин ще бъдат вложени тези пари и ще усетят ли хората действително това?
– Бюджетът към този момент стигна 60 млн. лв., 4,5 млн. лв. са единствено личните ни доходи дотук. Основен акцент на активността ни е възобновяване и увеличение на зелената среда в Монтана. Инвестираме 6,3 млн. лв. в цялостната реорганизация на четири парка и една от алеите. И се надявам, че хората към този момент усещат променената среда – така наречен „ зелена Монтана ”. Заедно с четирите градски парка и бул. „ Хаджи Димитър ” реконструираме и още шест зелени зони – Слънчевата градина, градината на „ Иван Вазов ”, парка Свети дух, градината на музея, на гарата и зад хотел „ Огоста ”. Монтана е град с голяма зелена система – над 600 дка. Всички паркове към този момент са доста по-различни – уютни, осветени, с места за отдих, спорт и игри за децата. Иска ми се тези, които приказват по какъв начин в Северозапада е бедност и няма хора, да видят парковете ни, цялостни с майки и деца. Втората тематика, доста значима за нас е просветителната инфраструктура. 40 % от децата от Лом до Ком учат в Монтана.Тук е образователният център на целия район. Затова сме се заели да реновираме най-големите учебни заведения в града – постройката на Природо-математическата и Езиковата гимназии, 3-то и 4-то учебно заведение и на най-големите детски градини. Изградихме и нова детска градина в квартал „ Кошарник ”. Инвестициите ни в образованието са за 8 млн. лв. – най-значителните капиталовложения в обучение през последния половин век.

– Общината влага ли и в стопанската система на града и региона?
– Разбира се, извънредно значима е и промишлената зона на града. Със своите към 2400 микро, дребни и междинни компании Монтана е стопански център на Северозапада. Заели сме се да отворим тази зона, урегулираме парцелите, с 2,5 млн. лв. вършим ремонт на улица „ Индустриална ”. Технологичният ни парк, построен с европейски средства, към този момент е съвсем напълно ангажиран от наши и непознати компании и обмисляме разширението му. Това са новите крачки и новият път на града и общината. Монтана изправя снага и част от неподходящите процеси, които са типични за Северозапада, не важат в тази степен тук.

– Как ще обясните обаче парадокса, че предприятията и работните места, въпреки и с не високи темпове, се усилват, а хората понижават? Много работодатели се оплакват, че няма освен експерти, само че и служащи?
– Безработицата от дълго време не е най-големият проблем за града и общината ни, тя е най-ниска в целия Северозапад – малко над 6 %. По-ниските приходи са проблем. Наистина все по-малко се намира качествена работна ръка. И това не е проблем единствено на Монтана, а на цяла България, като изключим може би София и 2-3 по-големи града. Затова се опитваме да подобрим оптимално виталната среда, и в случай че това се съчетае и с по-добри приходи за хората, може да настъпи частична смяна, която да продължи. Един професионален държавен лицей, подкрепян от частния бизнес, също би оказал помощ да притеглим, подготвим и задържим младежи в региона.

– В предизборните си стратегии – към този момент пет, вие акцентирате на запазване и градеж на читалища и храмове във всичките 23 села на общината. Докъде стигна осъществяването на тази задача?
– Стремежът да запазим читалищата и храмовете, а където няма – да построим, не е фикс концепция или акция. Изключително значими за нас като народ са учебното заведение, фамилията и религията. За страдание не на всички места има учебни заведения, само че поставяме големи старания да запазим всичко и да го разтеглим. Затова на всички места ще има читалища и църкви, както има и кметства. Три храма сега се построяват и довършват – в Трифоново, Войници и Крапчене, ремонтира се черквата в Смоляновци. На 3 юни вършим копка за последния храм в село Долна Рикса. С него всичките ни 23 села ще имат молитвени домове. Пред довеждане докрай е и новият огромен храм „ Свети Дух ” в Монтана, следва иконописването му. Но черквите и читалищата, колкото и да са значими, не са единствената ни грижа за селата. Всяка година влагаме в благоустрояването им, тъй като хората там имат потребност от положителни условия за живот, по този начин резервираме и селищата, и традициите си. За селата тази година са отделени 1,5 млн. лв., само че упованията на хората са огромни и евентуално ще актуализираме тази сума. Селата на 30 км към Монтана се съживяват, хора купуват и реновират запустели къщи, с цел да живеят и отдъхват в тях.

– Неотдавна бяхте в Китай, където подписахте съглашение за съдействие с град Инчуан, именуван „ Града на бъдещето ”. Това партньорство ще има ли и стопански измерения?
– Очакваме посещаване на китайска бизнес делегация. От Китай демонстрират интерес към градеж на терминал в България и Монтана е един от регионите, който изследват. При нас се кръстосват два еврокоридора, по които минават пътищата към Европа и Близкия изток и имаме късмет да притеглим китайски вложения.

– Ще почерпим ли от Китай опит и в развиването на „ умните градове ”?
– Първата стъпка към основаването на „ интелигентен град ” в Монтана към този момент направихме като монтирахме аналитична видеосистема на входовете и в центъра. Това обезпечава публичен ред, сигурност и успокоение на жителите. С един от мобилните оператори неотдавна демонстрирахме и по какъв начин модерните технологии управляват чистотата на въздуха, ръководството на отпадъците, уличното осветяване и автомобилното паркиране като икономисват запаси и намират решения на дългогодишни проблеми. Това е бъдещето – технологии, които покачват сигурността и качеството на живот и имаме упоритостта Монтана да върви в тази посока. Но би трябвало да си дадем сметка, че преди да станем „ интелигентен град ”, би трябвало да станем „ умни хора ”. В умните градове няма счупени пейки и лампи, противозаконни гаражи, коли по тротоарите… Затова поставяме старания да въведем първо ред и грижа за основаното. И отзвукът и поддръжката измежду хората са доста положителни, въпреки че има и недоволни.

– Какво ще пожелаете на жителите и гостите на Монтана за празника?
– Казвам им – вижте добре и не подминавайте тази изконна земя сред Хемус и Дунав. Имайте самочувствието, че живеете в един античен и хубав град. Въпреки проблемите, които има всеки един човек и град, би трябвало да имаме воля да ги преодолеем. Градът ще бъде по-хубав, по-зелен, по-чист, когато всеки от нас се грижи за него. Бъдете живи, здрави и щастливи!

Златко Живков е роден на 5 ноември 1959 година Завършил е ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий ”, магистър по история. Специализирал е „ История на българското Възраждане ” в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Бил е преподавател, шеф и шеф на Инспектората на МО в област Монтана. Пети мандат е кмет на Монтана. От 2007 година е зам. ръководител на НСОРБ и член на Комитета на районите в Европейски Съюз. Женен, с две деца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР