​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и

...
​Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Председателството на Босна и
Коментари Харесай

Борисов в Сараево: Евроинтеграцията на Западните Балкани остава наш основен приоритет

​Министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик дискутираха процеса на евроантлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и ускоряването на икономическото съдействие сред двете страни. Двамата водачи се срещнаха в границите на Срещата на върха на държавните и държавни ръководители в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа.

„ България е основател и остава деен участник в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа и продължаваме да преглеждаме самодейността като водеща политическа рамка за партньорство в района и като съществена платформа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани “, съобщи министър председателят Борисов.

Той напомни, че европриобщаването на страните от района беше главен приоритет по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година и остава водеща задача пред българското държавно управление. „ В момента съществена цел на Босна и Херцеговина би трябвало да продължи да бъде действието й като постоянна страна, с цел да се предотвратят заплахите от блокирането на нейния европейски път “, уточни още министър-председателят. Той посочи нуждата страната да организира всички промени в региона на социално-икономическата сфера, подсилване на върховенството на закона, битката с корупцията, проведената престъпност и тероризма. „ Мястото на всички страни от района е в Европейски Съюз, тъй като единствено по този начин ще имаме устойчива непоклатимост, която ще спомогне да бъдат преодолени контузиите от близкото минало “, сподели още по време на срещата Бойко Борисов.

Двамата водачи бяха единомислещи, че е належащо да се ускори и процесът на съгласуваност в региона на инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията и връзката сред младежите в района.

Бойко Борисов и Милорад Додик направиха обзор и двустранните връзки и бяха безапелационни, че съществува още капацитет за разширение на търговско-икономическите връзки сред България и Босна и Херцеговина.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР