​Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и

...
​Европейският съюз се доказа като уникален инструмент за социално и
Коментари Харесай

Борисов в Сибиу: ЕС се доказа като уникален инструмент за социално и икономическо сближаване

​„ Европейският съюз се потвърди като неповторим инструмент за обществено и икономическо доближаване. Затова би трябвало да продължим с политиките, допринасящи оптимално за напредък и претовареност, с цел да няма Европа на доста скорости “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си по време на работната сесия на Неформалното съвещание на държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейски Съюз в румънския град Сибиу.

Във фокуса на работната сесия бяха сложени съглашението по новата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година и продължаването на работата по тематиките, залегнали в Стратегическия дневен ред от 2014 т. „ За да можем да реализираме нашите упоритости през идващия институционален цикъл е нужен съответен и ефикасен бюджет “, означи министър-председателят Бойко Борисов. Той акцентира, че от изключително значение е да се резервира ролята на бюджета на Европейски Съюз като инструмент за вложения и в него да се запазят обичайните политики като Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са потвърдили своята добавена стойност за Европейски Съюз.

„ Тези политики не престават да имат основна роля за превъзмогване на разликите сред районите, за подсилване на конкурентоспособността на Европа, както и за справяне с отрицателните екологични, демографски и обществени провокации “, добави министър председателят Борисов на работната сесия в Сибиу.

Българският министър-председател уточни, че от стратегическо значение за бъдещето на Европейски Съюз е завършването и пълноценното действие на Единния пазар. „ За България главен акцент следва да бъде индустриалната политика, съобразена, както с националните специфики, по този начин и с провокациите на цифровата стопанска система и задачите, свързани с опазването на околната среда и климатичните промени “, сподели още министър председателят Борисов.

Акцент в изявлението си министър-председателят сложи и върху построяването на Цифровия пазар, развиването на нововъведенията и високите технологии, които са от огромно значение за конкурентоспособността на Европейски Съюз. Премиерът Бойко Борисов се спря също на значимостта от построяването на изцяло интегриран Енергиен съюз предвид на гарантирането на налична, сигурна и устойчива сила.

„ За България основен приоритет за възвръщането на доверието в банковия бранш и цялостната икономическа непоклатимост в Европа е задълбочаването на Икономическия и паричен съюз “, сподели още министър-председателят Бойко Борисов по време на изявлението си в Сибиу. „ България се приготвя за участие в еврозоната и чака позитивно решение. Ключов приоритет за страната ни продължава да е и пълноправното участие в Шенгенското пространство “, добави министър председателят Борисов.

В умозаключение той прикани всички в общността да продължат да работят за повишението на еврооптимизма, на позитивните образци и на добавената стойност от нашето обединяване – Европейски съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР