82 сигнала за липса на лекарства са подадени на платформата

...
82 сигнала за липса на лекарства са подадени на платформата
Коментари Харесай

Отново липсват лекарства за онкоболни

82 сигнала за липса на медикаменти са подадени на платформата за изчезнали медикаменти, която бе основана на 9 септември 2019 година
70 са сигналите за липса на медикаменти за домашно лекуване по Приложение 1 от Позитивния лекарствен лист, оповестиха от Пациентски организации " Заедно с теб ".
Получени са 3 сигнала за липса на медикаменти за онкологични болести Калгевакс - за лекуване на рак на пикочния мехур и Mitomicin C Kyowa - лекарство за химиотерапия, прецизират от пациентската организация.
Платформата е основана по самодейност на Сдружение за развиване на българското опазване на здравето. Отчетът на Сдружение за развиване на българското опазване на здравето за получените сигнали за липса на медикаменти е на уеб страницата www.moeto-lekarstvo.com.
Сигналите са предадени на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), като досега не е получен нито един отговор.
В момента ИАЛ няма опция да стопира износа заради неналичието на осведомителна система, която според Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) трябваше да стартира да действа от 12 февруари 2019 година
Внесено е искане по Закона за достъп до социална информация в ИАЛ и Министерството на здравеопазването. От пациентските организации чакат отговор за тези лекарства дали има продажби от търговците на едро, за закупени медикаменти от притежателите на позволение за приложимост, информация за други търговци, които са изнесли медикаментите, пишат от пациентската организация.
Получени са 6 сигнала за медикаменти, регистрирани в България, които не са включени в Позитивния лекарствен лист (ПЛС) - Imuran- 3 сигнала, Pamaton, Panangin, Fucithalmic.
Получени са 3 сигнала за липса на нерегистрирани медикаменти - Natulan, Hydrocortisone и Sustanon.
От пациентската организация разкриват, че са внесли сигнали за изчезналите медикаменти в Министерството на здравеопазването, само че от там няма отговор. И двете медикаменти за онкологично заболели липсват от август и пациентите са в неспособност да си ги набират от прилежащите страни.
Цялата информация за изчезнали медикаменти е импортирана в администрацията на Европейската комисия, препратена е на премиера Бойко Борисов, на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).
Припомняме, първите каузи против здравното министерство за липса на медикаменти за онкоболни бяха през 2003-2004 година
Един от първите пациенти, осмелили се да се изправят против системата и да потърсят правата беше Теодора Захариева.
Тя стана " Човек на годината " за 2009 година и получи премията си на 10 декември, когато целият свят означи приемането на хартата за човешки права на Организация на обединените нации. Захариева учреди Център за отбрана на правата в опазването на здравето и до края на живота си се бореше за правата на пациентите.
В един от отчетите на Сметната палата се споделя, че в интервала 2003-2005 година Министерство на здравеопазването не е осигурявало животоспасяващи медикаменти освен за пациентите с онкологични болести, само че и за такива с други тежки премеждия. В отчета се отбелязваше и за недобре провеждащи се търгове за медикаменти от страна на министерството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР