818 свободни места в първи клас обявиха директорите на учебните

...
818 свободни места в първи клас обявиха директорите на учебните
Коментари Харесай

818 свободни места за първолаци

818 свободни места в първи клас оповестиха шефовете на образователните заведения в Пловдив. От признатите на първи тур 2871 деца са се записали 2671. Това значи, че 200 ще аплайват отначало при второто нареждане, дружно с 52, които не бяха признати на никое място – главно поради посочено единствено едно предпочитание.

Не всички от тези 200 класирани, само че незаписали се деца, обаче са неудовлетворени от осъществения банкет. На доста фамилии се постанова да вземат участие във второто класиране, тъй като при опита им да запишат детето се оказало, че са заявили погрешни данни, и заявките им са анулирани. Този път това не касае толкоз адресната регистрация и уседналостта, а други критерии. Има родители, които са показали, че имат повече деца от действителното състояние в фамилията. Други пък не са доразбрали нововъведението тази година, съгласно което братя и сестри се одобряват в школото на баткото и каката с максимума от 120 точки, без значение от местоживеенето. По правилник това става, единствено в случай че по-голямото дете в фамилията е на възраст до 12 година

Към днешна дата няма нито едно образователно заведение, запълнило местата си още на първи тур. Сред тези, в които е останала единствено по една численост, е ОУ „ Драган Манчов ”, където родителите от квартала упорстваха за спомагателна паралелка. За разлика от други години, има места и в считаните до неотдавна за най-елитни учебни заведения, от които в този момент има леко оттегляне. Към момента има 11 свободни бройки в ОУ „ Алеко Константинов ” и 7 в ОУ „ Душо Хаджидеков ” – 3 в централната постройка и 4 във втората. Три места не са заети в ОУ „ Кочо Честеменски ”. В СУ „ Черноризец Храбър ”, за което в тази акция е най-големият напор, 136 деца към този момент са записани и остават още 8 свободни места за втори тур.

Родителите на бъдещите първолаци, чиито деца още не са записани, би трябвало да подадат ново заявление – до 14 юни при шефа на учебното заведение по първо предпочитание или до 17 юни онлайн. Второто класиране ще е на 19 юни.

От общинския отдел „ Образование ” поучават при посочването на желаните учебни заведения да се вземат поради оповестените от шефовете свободни бройки. И да се внимава за грешки при попълването на формулярите, както и при изпращането им. В първия стадий се наложило от общината да звънят на 30-ина родители, чиито заявки към приключването на крайния период си стояли със статус „ Чернова ” вместо „ Подадено ”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР