800 години след изграждането ѝ загадката на световноизвестната кула най-после

...
800 години след изграждането ѝ загадката на световноизвестната кула най-после
Коментари Харесай

Най-сетне разкриха загадката на кулата в Пиза

800 години след построяването ѝ загадката на световноизвестната кула най-сетне е решена.

Първата част на признака на тосканския град Пиза е издигната от проектант и ваятел Бонано Пизано през последната четвърт на ХIII век. Наред с други неща, Пизано проектира бронзовите врати на катедралата Пиза и Монреале в Палермо.

Откритието, че Бонано Пизано е построил кулата, се дължи на палеографа Джулия Аманати, написа тосканският вестник " Ла Национе ". Тя дешифрира камък с надпис на латински, открит в гроба на Пизано през 1838 година по време на разкопки към Наклонената кула в Пиза. Трудният за разчитане надпис върху камъка съдържа два латински хекзаметъра (вид стихотворен размер, при който стиховете се състоят от 6 стъпки – бел.ред.), в които Бонано се обявяваше за строител на " прелестно произведение “. Резултатите от проучванията на Аманати неотдавна са оповестени в книга.

Откритието на Аманити потвърждава изказванията на ренесансовия проектант Джорджо Вазари, който показва Бонано като първия строител на кулата. Нужни са били три строителни " паузи " и цели 177 години, с цел да бъде построена кулата в Пиза. Бонано Пизано стартира строителството през 1173 година и съумява да построи първия етаж, заобиколен от 15 колони от бял мрамор с типичен капители и арки. Когато е издигнат третият етаж през 1178 година, кулата се е наклонила с 5 см поради нестабилния подпочвен пласт, върху който е издигната. Поради тази причина строителството е било спряно, пише БГНЕС.

Едва 100 година по-късно Джовани Ди Симоне продължава построяването, като се пробва да компенсира наклона. Резултатът е бил напълно непредвиден – камбанарията към момента е била крива, което още веднъж е довело до прекъсване на строителните действия. Томазо Пизано продължава строителството и го приключва през 1372 година

През 1990 година кулата е затворена за гости. Причината е, че високата 58,5 метра постройка се е отклони с 4,5 метра от оста си и заплашваше да падне. Между 1993 и 2001 година 800-годишната постройка е " издърпана “ с 44 сантиметра под основата благодарение на тежести с тегло няколко тона. По време на дейностите кулата е обезопасена със здрави стоманени въжета. Строителните действия костваха 28 млн. евро. Наклонената кула в Пиза, която е част от международното културно завещание, е отворена още веднъж за гости през декември 2001 година

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР