80 тона агнешко месо, внос от Македония, което не отговаря

...
80 тона агнешко месо, внос от Македония, което не отговаря
Коментари Харесай

Искат възбрана за над 80 тона агнешко от Македония

80 тона агнешко месо, импорт от Македония, което не дава отговор на българските и европейски стандарти, се продава в комерсиалната мрежа у нас, сигнализира ръководителят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, написа БГНЕС.

 © Архив
От асоциацията са алармирали министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и Българската организация по сигурност на храните, а те са дали обещание да изтеглят количествата от комерсиалната мрежа тази седмица.

Македонското агнешко месо влиза в България и Европейския съюз през Гърция, изясни Симеон Караколев. Месото може да се разпознае по това, че е с червен неразбираем щемпел за разлика от българското, което е със наследник щемпел.

Македонското агнешко е и с 20% по-евтино от създаденото у нас.

„ Кланницата е в Кавадарци, Македония, оттова месото влиза в Гърция, преглежда се от гръцки санитарни управляващи и влиза в България в три склада - София, Добрич, Пловдив. Досега са вкарани над 80 тона ”, съобщи Караколев.

Във вторник от асоциацията на овцевъдите са алармирали министър Румен Порожанов и доктор Дамян Илиев, шеф на БАБХ.

„ Ако организацията по храни работи по разпоредбите, които следва да съблюдава, това месо, което е с нечетливи печати, би трябвало да бъде възбранено. Те споделят, ще минат в магазинната мрежа и ще бъде възбранено до изясняване на обстановката ”, съобщи още Симеон Караколев.

Той разяснява и цените на агнешкото, родно произвеждане, в навечерието на Великден и съвсем две седмици преди Гергьовден.

„ Във фермите цените на дребно са от порядъка на към 6 лв. за кг живо тегло, търговците изкупуват сега на едро сред 4,50 и 5 лв. без Данък добавена стойност на кг живо тегло ”, сподели той.

За дребните производители обаче изкупната цена е ниска и не покрива разноските им.

„ Не може да е добра цена 6 лв., тъй като едно кило царевица е от 35 до 40 стотинки, ечемикът същата работа. Ами, към този момент някъде към 14 лв. е килото... ”, съобщи и овцевъдът Чавдар Богутев.

В комерсиалната мрежа у нас са заредени към 200 тона българско агнешко месо, като цените варират сред 13 и 18 лв. за кг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР