80% от македонците в Северна Македония отхвърлят вписването на българите

...
80% от македонците в Северна Македония отхвърлят вписването на българите
Коментари Харесай

80% от македонците не желаят вписването на българите в Конституцията на РСМ

80% от македонците в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията. Това демонстрират данните от изследване на македонския институт " Социетас цивилис " направено взаимно с фондация " Конрад Аденауер ", представено от БГНЕС.

На въпросът " Трябва ли РСМ да одобри други общности, в това число българската, към конституцията си по пътя към Европейски Съюз? " 65% от жителите на страната дават отговор с " Не ". Разглеждайки тези данни от позиция на етноса, македонците преобладават с 80% " Не ", до момента в който албанците гледат по-положително на вероятността с 53% " Да ".

69 % от респондентите са на мнение, че не би трябвало да се направи историческа промяна по пътя на РСМ към участие в Европейския съюз. Македонците преобладават отговора " Не " с 81%, до момента в който албанците са разграничени по равно с по 43% и за двата отговора.

Припомняме, че през 2022 година  и отвори пътя на страната към участие в Европейски Съюз. Едно от изискванията за започване на договаряния обаче е регистриране на българите в Конституцията.
 Исканията на България към РСМ влизат в преговорната рамка за Европейски Съюз
Исканията на България към РСМ влизат в преговорната рамка за Европейски Съюз

Сред тях са историческите противоречиви въпроси, Гоце Делчев, унищожаване на езика на омразата от учебниците и регистриране на българите в Конституцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР