80% от германските водачи биха използвали видеорегистратори, сочи проучване Видеозаписите

...
80% от германските водачи биха използвали видеорегистратори, сочи проучване Видеозаписите
Коментари Харесай

Германски съд прие запис от видеорегистратор като доказателство

80% от немските водачи биха употребявали видеорегистратори, сочи изследване

Видеозаписите от мобилни камери, сложени в колите, към този момент ще могат да бъдат употребявани при цивилен правосъдни процеси като доказателство за виновността при нанасяне на материални вреди – това решение оповести Висшата правосъдна палата на Германия при разглеждане на цивилен иск на трета инстанция. Съдиите обаче акцентират, че непрекъснатият видеозапис без причина е неразрешен по закона за отбрана на персоналните данни.
Процесът бе формиран по случай на лидер от Магдебург, претърпял ПТП с автомобил, движещ се в прилежащата лента вляво от него. В резултат на случая била нанесена вреда за 1730 евро. Водачът се надявал да получи обезщетение от застрахователя на отговорния водач, като приложил към желае си за доказателство фотоси от своя видеорегистратор. Съдът на първа инстанция обаче отказал да употребява видеото като доказателство и присъдил половината обезщетение. Съдът на втора инстанция признал предходното разпореждане, аргументирайки се с обстоятелството, че видеозаписите в придвижване нарушават правото на отбрана на персоналните данни и не могат да бъдат признати като доказателство в съда.
На трета инстанция обаче Висшият съд постановява, че противоправното събиране на доказателства не води до автоматизирана възбрана за използването им в съда и че всеки случай би трябвало да бъде обсъждан самостоятелно в заседателната зала. Съдът постановил, че видеорегистраторът е бил сложено на място, очевидно за всички участници в пътното придвижване, което значи, че те косвено те са били осведомени за неговото предопределение да следи и записва пътното придвижване. Заради обстоятелството, че постоянно потърпевшите не могат да потвърдят своята справедливост и не получават обезщетение, отбраната на персоналните данни от позиция на законодателните наставления има второстепенно значение. Злоупотребата с персонални данни за незаконни цели се санкционира с санкция и дори с отнемане от независимост, тъй че тези данни са задоволително предпазени, постановил още съдът и отменил решението на първите две инстанции, като върнал делото за ново разглеждане с използване на видеозаписа като доказателство.
Засега постановеното е казус и няма характера на закон. По всяка възможност обаче процесът ще отприщи вълна от инсталиране на видеорегистратори в колите. Според изследване на Bitkom, 80% от немските водачи биха употребявали видеорегистратори. Към момента едвам 8 на 100 действително употребяват сходни устройства.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР