80-годишният създател на култови филми като "Кръстникът" и "Апокалипсис сега"

...
80-годишният създател на култови филми като "Кръстникът" и "Апокалипсис сега"
Коментари Харесай

Франсис Форд Копола разкритикува комиксовите филми: Те са жалки

80-годишният основател на паметни филми като "Кръстникът " и "Апокалипсис в този момент " получи френската премия "Prix Lumiere " за приноса си към киното, след което направи следното изказване пред публицисти:

"Когато Мартин Скорсезе споделя, че филмите на Marvel не са кино, той има право, тъй като всеки от нас чака да научи нещо от киното, чакаме да получим нещо - някакво просвещение, някакво познание, някакво ентусиазъм. Не знам дали някой получава каквото и да било от това, че гледа същия филм още веднъж и още веднъж.

Мартин беше учтив. Той не сподели, че са жалки, само че аз го споделям " .

Недоволството на "старите майстори " против супергеройските филми има и втори слой. Той е обвързван с последствията, които финансирането на комерсиалното кино има върху смяната на вкусовите желания на феновете, надлежно - върху готовността на студиата да влагат в не толкоз зрелищни продукции, а в мощни човешки истории.

Последните филми, режисирани от Франсис Форд Копола имат в пъти по-ниски доходи от продажби на билети спрямо мултимилиардни планове като "Отмъстителите: Краят " или "Капитан Марвел ".

Преди дни Мартин Скорсезе нападна цялата промишленост на производството и разпространяването зараду намаляване на стандартите и задушаване на "разказващото кино ". Неговият финален шедьовър "Ирландецът " има напълно стеснен брой салонни прожекции (няма да може да се гледа на огромен екран в България) и ще бъде наличен до необятна публика единствено в интернет, през стрийминг-платформата Netflix, която обезпечи по-голямата част от бюджета за основаването му.

"Нужно е кината да се вземат в ръце. Те са се трансформирали в увеселителни паркове. Нямам нищо срещу, само че не завличайте в тази посока и всичко останало. Чудесно е, че има хора, които се любуват на такива филми, и прочее, като знам какъв брой запас се влага в тях, се удивлявам на това, което вършат. Но то не е по моя усет, просто не е. То основава други тип аудитория, която си мисли, че това е киното ", споделя Скорсезе.

Коментарите на Копола и Скорсезе към Marvel бяха посрещнати с сериозни забележки от страна на по-младото потомство от продуценти, режисьори, артисти и други експерти, които се занимават с планове по комикс-сценарии.

Сценаристът на "Доктор Стрейндж " Си Робърт Каргил дефинира като "несправедливо и цинично " подценяването на художествените качества на продукциите за супергерои и приравняването им до атракциони за непретенциозната маса.

Джеймс Гън, режисьор на "Пазителите на галактиката ", също реагира в Twitter: "Мартин Скорсезе е един от петимата ми най-любими живи режисьори. Бях гневен, когато хората подлагаха на критика "Последното прелъщение на Христос ", без да са гледали кино лентата. Натъжава ме това, че в този момент той съди моите филми по същия метод ".

По-късно той добави коментара си с имитация към Копола: "Много от нашите дядовци смятаха, че всички гангстерски филми са идентични, като постоянно ги назоваха "жалки ". Някои от прадядовците ни смятаха същото за уестърните, и бяха уверени, че филмите на Джон Форд, Сам Пекинпа и Серджо Леоне са безусловно идентични. Спомням си думите на един от братята на дядо ми, пред който възхвалявах "Междузвездни войни ". Той ми отговори със следното: "Гледах този филм, когато заглавието му беше "2001: Космическа авантюра ", и тогава си беше отегчителен ".

Супергероите, разяснява Гън, не са нищо повече от актуалната версия на гангстерите, каубоите или галактическите приключенци.

"Някои комиксови филми са ужасни, някои са красиви. Също като уестърните или филмите за мафията (изобщо - филмите), не всеки би могъл да ги оцени, в това число някои от гениите. И в това няма нищо неприятно ", написа още Джеймс Гън.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР