80-годишен чинар, който се намира в източната част на зоната

...
80-годишен чинар, който се намира в източната част на зоната
Коментари Харесай

Провериха здравето на 80-годишен чинар в Стара Загора

80-годишен чинар, който се намира в източната част на зоната на детската площадка в парк „ Пети октомври “, през днешния ден беше обследван от експерти от Асоциацията на арбористите в България  (ААБ). Обследването на декоративното  дърво беше осъществено по напълно новаторска методика със профилирана инсталация - томограф и резистограф. 

" Единият уред регистрира скоростта на вибрациите през дървото и чертае ярка графична картина, показваща положението му, а другият регистрира плътността на дървесината ", описа ландшафтният проектант Максим Янев, който е един от уредниците на събитието. Според Димитър Захариев, член на ААБ, въз основа на равнището, на което е извършено проучването, е регистрирано, че дървото е в положително здравословно положение. " То не съставлява заплаха за хората, само че изисква продължение на грижите “, изясни той и изясни, че задачата на демонстрацията е обществото да се запознае с работата на арбористите и какви са методите за поддържане и професионална грижа на дървесните типове в градска среда.

С катерене по арбористки прийом експерти прочистиха  изсъхнали клони в короната на дървото. 

Методът на работа не изисква машинизация, а разчита на система от въжета, поради което е подобаващ за използване в площи, недостъпни за техника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР