80 години от Кристална нощ се навършват днес. Годишнината бе отбелязана и

80 години от Кристална нощ се навършват днес. Годишнината бе отбелязана и ...

80 години от Кристалната нощ: как е било възможно?.


80 години от Кристална нощ се навършват днес. Годишнината бе отбелязана и у нас от Организацията на евреите в България "Шалом" с открит урок по толерантност и изложба, наречена ``ШОА - Как е било възможно това от човешка гледна точка".

В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в Германия и Австрия са разграбени и опожарени стотици синагоги, еврейски магазини, десетки хиляди евреи са арестувани и изпратени в Дахау и други концентрационни лагери. Така започва началото на едно от най-зловещите престъпления на човечеството зловещо, което оставя след себе си болка и разруха и унищожава шест милиони евреи.

На изложбата в Ларгото пред Министерския съвет днес бяха показани фотоси от този периода. На събитие, съпроводено от музиката на камерен квартет, присъстваха и две възрастни дами, оцелели от Холокоста, които разказаха своите спомени от най-мрачния период в европейската история. 

``Хранихме се с мухлясал и гранив хляб, нямаше нищо друго за ядене."

``В сърцето ми, колкото странно да звучи, няма омраза, само ужасна болка, учудване и постоянния въпрос ``Защо``, споделиха те.

"Нека си припомним, че бъдещето зависи единствено от нас", апелираха организаторите. 

Източник: offnews.bg