80 декара общинска земя са били продадени на безценица чрез

...
80 декара общинска земя са били продадени на безценица чрез
Коментари Харесай

Акцията в Божурище - за продажба на общинска земя на безценица. Висш магистрат сред купувачите

80 декара общинска земя са били продадени на безценица посредством манипулирани търгове. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка акцията в Божурище от тази заран. При действителна стойност 8 милиона лв., въпросните 80 декара са били продадени от общината за общо150 000-160 000 лв., разясни той. Това значи, че продажната цена е приблизително 2,16 лева на кв. м, при действителна - 50 евро на кв. м., добави Гешев.

Имотите са на територията на община Божурище и Гурмазово. Купувачите са четирима като 3 от тях са търговски сдружения. За едното от тях е ясно, че бащата на кмета е бил прокурист в един миг и има избрани връзки с локалната администрация.

Четвъртият покупател е забавен - следовател от националната следствена работа, върховен магистрат, акцентира Гешев.

Сигналът за далаверата е подаден от ръководителя на общинския съвет на община Божурище, разясни Гешев.

Операцията е в границите на досъдебно произвеждане под надзора на профилираната прокуратура. По аферата работят експерти от следствения отдел на спецпрокуратурата със съдействието на КПКОНПИ, посочи още зам.-главният прокурор.

Към момента се ревизира единствено един случай, при който  4 парцела частна общинска благосъстоятелност, предоставени от страната, с манипулирани търгове са продадени 80 декара за 150 000-160 000 лв., до момента в който пазарната цена е надалеч по-висока ", разкри Гешев. Сумите ще бъдат ясни с по-голяма акуратност след експертиза. 

 Към момента няма привлечени към наказателна отговорност, само че е допустимо в идващите часове да бъдат задържани кметът, заместител кметът и още едно длъжностно лице от общината в Божурище, съобщи още Гешев. Досъдебното произвеждане е за закононарушения по работа, включително и документно закононарушение, възможните присъди може да са до 5 година или над 5 година отнемане от независимост, разясни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР