80% държавна помощ за плащане на заплати от засегнатия от

80% държавна помощ за плащане на заплати от засегнатия от ...

Демократите искат повече пари за заплатите на пострадал от кризата с коронавируса бизнес.

80% държавна помощ за плащане на заплати от засегнатия от коронавирус бизнес, а не 60% - това е основното предложение на "Демократична България" (ДБ) за социално-икономическите мерки по кризата с COVID-19.
Припомняме, че сега държавата се готви да дава 60% от брутната заплата на засегнат от кризата бизнес, като критериите кой ще може да кандидатства още се пишат. Засега е ясно, че държавата няма да покрива осигуровки и така за много компании, които нямат пари, ще е по-изгодно да съкратят хората си на трудов договор, за да вземат 60% от заплатата си по трудов договор като обезщетение за безработица плюс осигуровки от държавата.
Освен това, демократите искат разсрочване на вноските по кредитите до края на кризата – за хора, останали без работа или работещи на непълен ден. „Конкретният размер на вноските и начинът на преструктуриране следва да бъдат договорени с търговските банки, но разсрочването трябва да е не по-малко от 75% при пълна загуба и 50% при намалени доходи. Същото предлагаме да важи и за бързите кредити, като за период от три месеца лихвите по тях трябва да бъдат ограничени до максимум 2% на месец. Забраната на запорите и на начисляването на наказателни лихви до изтичане на извънредното положение е добра стъпка, но не покрива риска те да бъдат потърсени в пълен размер непосредствено след изтичане на извънредното положение, което ще постави много засегнати от кризата граждани в положение на неизрядни платци”, предупреждава ДБ.
Друго предложение е да има разсрочване на битовите сметки и плащанията за телекомуникационни услуги – както за физически лица, така и за микрофирми с до 10 души персонал.
Демократите искат и задължителна застраховка „Живот” за медицинския персонал, както и временна допълнителна финансова помощ от 70 лева месечно за всички пенсионери с пенсия под тази на прага на бедността. И за финал – да има горещи телефони за домашно насилие и за бременни.
Още: "Кой се очертава да вземе държавни пари за заплатите на служителите си заради коронавируса"
"Борисов обеща отлагане на плащане на данъци, Горанов уточни, че е само за корпоративния (ВИДЕО)"

Източник: actualno.com