8 седмици преди Великден православната църка отбелязва Неделя Месопустна (Месни

...
8 седмици преди Великден православната църка отбелязва Неделя Месопустна (Месни
Коментари Харесай

Църквата отбелязва Месни Заговезни

8 седмици преди Великден православната църка отбелязва Неделя Месопустна (Месни заговезни).

Името на празника идва от това, че е последният ден преди постите, когато се яде месо, напомня " Фокус ". Иска се амнистия от момъка, с цел да получи момата, която си е избрал.

Заговява се с месо, по тази причина празничната софра е единствено от месни ястия. В седмицата след „ Месни заговелки " се яде доста извара, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират, да пеят и играят хора.

До Великден следват хранителни и духовни пости.

На Месни Заговезни се подготвят баница с мехлем и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, тъй като по-късно те са строго неразрешени. В храмовете се четат фрагменти от Светото писание, които приказват за Страшния съд. Така Църквата напомня за трагичните последствия от прегрешението и приканва всички към работа на близък и към нравственост.

През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момците и момите се люлеят за здраве. Също по този начин през цялата седмица (или единствено на Сирни заговезни) се палят огньове и отново за здраве се прескачат; след това към тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се назовава и Поклади.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР