8 съвета от известния български фотограф, които провокират креативността и

...
8 съвета от известния български фотограф, които провокират креативността и
Коментари Харесай

Улична фотография с Huawei и Темелко Темелков

8 съвета от известния български фотограф, които предизвикат творчеството и покачват възможностите за триумф в състезанието Next Image Awards
Днес от уредниците на състезанието оповестиха, че по отношение на вчерашните механически проблеми на уеб страницата на състезанието Next Image Awards на Huawei, компанията реши да удължи времето периода за качване на фотоси на уеб страницата до 23 август 2018 година, 23.59ч. Всеки, който не е съумял да качи своите фотоси, от през днешния ден към този момент има достъп до платформата на Next Image. Срокът за гласоподаване на потребителите също ще бъде продължен до 27 август 2018, 11:59ч.

Дори да не почивате измежду красиви естествени пейзажи сега, градовете оферират изненадващо необятно поле за креативност. Кадрите от по този начин наречената „ улична снимка “ нормално попадат в категорията Check-In на състезанието, защото акцентът в нея е откриването на нови места, които да посетим, както и преживяванията ни там. Но фотографията е превъзходен инструмент, с който да погледнем обичаните си и най-познати места по напълно нов метод, и да бъдем сполучливи съперници и в други категории, като Faces и Good Night.
Най-важното за положителната улична снимка е да не забравяме, че фотографията е униерсален език, с който могат да се описват истории
Фотографът Темелко Темелков (https://temelkotemelkov.com/) споделя, че е доста значимо фотосите да носят обръщение. „ Чрез фотографията човек може да показва позиция, да демонстрира отношението си към разнообразни тематики, да провокира страсти “, споделя той. За него точно изразяването на позицията на фотографа прави фотосите по-интересни, това да снимаме тематиките и въпросите, които ни интересеуват, нещата които ни впечатляват.

За него главното преимущество на мобилната улична снимка е, че наподобява изцяло безобидно. „ На улицата хората рядко обръщат внимание, когато снимаш с телефон. Ако снимаш обстановки на улицата, бързината може да се окаже решаваща, а телефонът е постоянно на разположение, незабавно реагира и позолява с лекост да се снимат фотоси с доста високо качество. “
        Ето и практическите препоръки на Темелко Темелков, които да ви оказват помощ да уловите по-добри фрагменти, когато снимате улична снимка.Предварително помислете кои са тематиките, които са забавни за вас, и започнете да се оглеждате за положителни фрагменти
Това могат да са продавачи на цветя, предприемачи с костюми, хора, пресичащи оживени улици, спирките на градския превоз, както и всеки различен детайл от градската среда.
Разгледайте профили на фотографи в обществените мрежи и уеб сайтове в интернет, с цел да видите какво ви харесва
Можете да предпочитате цветни или черно-бели фотоси, да се фокусирате върху по-едри или по-общи проекти, да изберете контрастите, които да задачите, както и композицията, която ви подхожда най-вече.
Запознайте се с другите режими на камерата на телефона си, вероятните филтри и вариантите за обработка, които ви предлага
Изберете един или два, които най-вече ви харесват и са ви най-удобни. Така ще можете да започнете да „ виждате света “ по избран метод до момента в който снимате, което ще ви помогне да вършиме по-добри фотоси.
Първо снимайте, след това питайте. На улицата всичко се случва за момент
Ако започнете с въпроси дали може да снимате, евентуално сцената пред вас ще се промени още до момента в който питате. Ако развиете инстикт да снимате с лека усмивка на лицето, евентуално никой няма да ви обърне внимание. Ако някой желае да знае за какво снимате — покажете му ваши фотоси, разкажете му какво вършиме и му предложете да му пратите фотоси за спомен.
Ако имате подозрение дали да снимате нещо или не, по-добре го снимайте
Освен това снимайте повече пъти и повече фрагменти. Винаги можете да изтриете непотребните фотоси, само че най-вероятно няма да можете да пресъздадете сцената, която сте изпуснали, а човек в никакъв случай не знае от кое място ще му пристигна премията Пулицър – или Next Image.
Приближете се до обекта си или сцената, която желаете да снимате
Много постоянно това ще направи фотосите ви доста по-добри и лични, в сравнение с един далечен кадър.
Оставяйте фотосите да отлежат
Ако изчакате даже един ден, преди да споделите фотосите си, изборът ви ще бъде по-малко прочувствен и евентуално ще покажете единствено най—добрите си фотоси.
Снимките на улицата добиват по-голяма стойност с времето
Това, което снимате през днешния ден, ще бъде по-различно след една година и може да е напълно друго след 10. Ако нещо през днешния ден ви е добре познато и даже леко скучно, след време фотосите, които сте създали ще наподобяват доста по-интересни, тъй като улицата, хората по нея, облеклата, колите ще са други.

Адресът на състезанието е http://campaign.consumer.huawei.com/bg

Приложените фотоси са на Темелко Темелков и са направени с Huawei P20 Pro.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР