8 са заразените медици и персонал в областната болница в

...
8 са заразените медици и персонал в областната болница в
Коментари Харесай

Спешна помощ в Сливен: Незащитени сме!

8 са инфектираните медици и личен състав в регионалната болница в Сливен, която краткотрайно стопира да приема пациенти с COVID-19. В отделението сега са настанени 16 заболели от ковид. До нощес общият брой на инфектираните медици в страната бе 178, а за жалост преди дни двама от тях починаха.

"Колегите от Спешна помощ вървят незащитени. Два месеца никой от хората, които пишат заповедите не разбра, че пациент може да болести незабавен доктор когато и да е. Най-често се открива диагнозата при анамнеза на място и обзор на пациента. Отдавна трябваше да има заповед всички незабавни медици да вървят на адресите със защитно облекло и да третират всички пациенти като евентуално заболели с ковид ", съобщи ръководителят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ доктор Десислава Кателиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ втори месец индивидът на телефона взема решение дали екипът да тръгне със защитно облекло или не, а пациентите не знаят или крият, че са инфектирани с ковид.

"В целия свят сътрудниците непрестанно вървят със защитно облекло, тъй като не знаят кой пациент ще бъде позитивен за ковид. На този стадий се тестват единствено сътрудници, за които е потвърдено, че са били с незащитено облекло по време на работа с такива пациенти. Има пациенти, за които след дни се схваща, че са били положителни, а контактът с тях по този начин и не доближава до РЗИ. Така и не биваме изследвани, вървим си със страховете ", акцентира доктор Кателиева.



Кадър:

"Достатъчно ли са взетите ограничения, с цел да ни защитят. Достатъчно постоянно ли ни тестват? Ясно ли е кой е на първа линия и кой не? Насреща получаваме упреци, че не сме знаели по какъв начин да се обличаме. А кой ни образова? Сами се обучавахме по видеа по малките екрани и интернет! ", разяснява още ръководителят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ.

И сигнализира, че доста постоянно пациенти с ковид се оказват в отделения, където не им е мястото и има заплаха от разпространяване на болестта.

Болницата в Сливен стопира приема на пациенти с COVID-19

"Продължаваме да настояваме: тествайте ни ежеседмично, може да се превърнем в заразоносители ", изиска доктор Кателиева.

Оказа се, че не всички медици на първа линия ще получат обещаните от държавното управление спомагателни 1000 лв. на месец, което породи напрежение измежду героите в бели престилки в доста градове у нас.

"Критериите, по които се раздават тези пари са обидни.

Много по-добре беше да дадат на всички по малко, в сравнение с да обещаят на всички по доста, а да получат единици. Идва ни допълнително тази засегнатост да приказват пред обществото, че ни раздават по 1000 лева всеки месец, а единици от нас да ги виждат ", разяснява доктор Кателиева.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР