8 работни часа в рамките на една седмица са оптималният

...
8 работни часа в рамките на една седмица са оптималният
Коментари Харесай

8 работни часа за седмица са оптималният вариант за психическо здраве

8 работни часа в границите на една седмица са оптималният вид за положително психическо здраве, откриха английски учени. 
 4-дневна работна седмица? Какво сподели действителен тест в Нова Зеландия
Изследването е осъществено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд. Учените са употребявали данни от 71 113 британци, като проучването е извършено сред 2009 и 2018 година Резултатите са оповестени в списание Social Science & Medicine.

Учените са достигнали до извода, че най-хубаво психическо здраве се доближава при 8-часова работна седмица. Според тях няма данни психическото здраве да се усъвършенства при увеличение на работните часове. 

Резултатите са въз основата на отговорите на участниците за това дали страдат от тревога и бодърствуване и по какъв начин се оправят с тези проблеми. 

Участниците мъже в проучването са показали увеличение с към 30% на равнищата на задоволеност от живота, в случай че работят 16 или по-малко часа на седмица. Жените пък докладвали за такава задоволеност при над 20, само че под 24 работни часа на седмица.

В редица държави по света се вършат опити за понижаване на 40-часовата работна седмица. В Белгия да вземем за пример хората работят по 38 часа на седмица, в Норвегия - 37,5 часа на седмица. 

На места обаче се вършат и по-смели опити за понижаване на работната седмица, с цел да се види по какъв начин това се отразява на продуктивността. Компания в Нова Зеландия вкара през 2018 г. 4-дневна работна седмица - 32 часа. Резултатите са толкоз положителни, че компанията обмисля да вкара за непрекъснато 4-дневната работна седмица. 

Въпреки че опитите за понижаване на работната седмица се оказват сполучливи, не са извършени доста изследвания за това по какъв начин това се отразява на психическото здраве на работещите. 

Вече е известно, че безработицата се отразява зле на самочувствието. Проучването на английските учени в този момент дава и информация за това какъв брой минимално работа е нужна на един човек, с цел да се усеща добре душевен. 

На базата на резултатите специалистите са безапелационни, че понижаване на работните часове в границите на седмицата водят до по-добро психическо здраве. Те оферират и няколко разнообразни разновидността - единствено един цялостен работен ден седмично, работа по два или три часа дневно или увеличение на годишната отпуска на няколко месеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР