8 от 10 българи живеят в собствен дом. За сравнение,

...
8 от 10 българи живеят в собствен дом. За сравнение,
Коментари Харесай

7-ми сме в Евросъюза по брой на собствени жилища

8 от 10 българи живеят в личен дом. За съпоставяне, този индикатор в Европейския съюз е по-нисък - 7 от 10 европейци населяват свое лично жилище. Данните са на Евростат за положението на жилищния фонд в Евросъюза през предходната година. Още любопитни обстоятелства за това по какъв начин живеем и какви са желанията на българина за неговия дом в репортажа на Зоя Велинова.

За последните 5 години броят на личните, притежавани от българите, жилища се е нараснал с близо 45 хиляди. Средният размер на жилищната повърхност, която едно семейство населява е към 72 кв. м.

Къде сме ние в Европейската ранглиста във връзка с притежавани лични жилища?

Най-много фамилии със личен дом има в Румъния - 96 на 100 от популацията, следвана от Литва - 90 %.

В края на таблицата са Германия и Австрия, където едвам над половината от фамилиите имат своя дом.

Въпреки огромния брой лични жилища у нас, забележителна част от тях са остарели и зле поддържани панелки, строени по времето на социализма - настояват специалисти от Световната банка.

И още една неподходяща наклонност - въпреки че сме 7-ми в Евросъюза по брой на лични жилища, се оказва че 1/3 от парцелите у нас са необитаеми.

Във великотърновското село Дoбри дял живеят 1000 души. Тук има много дву и три етажни къщи, само че множеството са празни.

Марийка Йорданова е на 70 години от 40 години живее тук, само че през последните 10 е сама - щерка ѝ е омъжена в Италия, а синът е предпочел огромния град. Твърди, че огромните празни къщи се продават - само че към този момент купувачи няма.
Марийка Йорданова - с. Добри дол, обл. Велико Търново: Ох, хубаво ни е селото, но доста запустя. Нямаме към този момент учебно заведение, нямаме детска градина, нямаме нищо... Много празни къщи има. Като слезеш на центъра, тук, там виждаш някой човек.
В края на предходната година сме били малко над 7 милиона души. От тях към 5 милиона са обитавали жилища в градовете и към 2 милиона в селата.

През последните години от ден на ден хора се придвижват към огромния град, а там рядко може да се купи парцел със лични спестявания.Затова съгласно кредитните консултанти, наклонността е в бъдеще от ден на ден хора да теглят ипотечен заем за жилище.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР