8 младежи в два автомобила са закъсали в снежните преспи

...
8 младежи в два автомобила са закъсали в снежните преспи
Коментари Харесай

Младежи, тръгнали да купонясват под Шипка, вдигнаха на крак 4 служби

8 младежи в два автомобила са закъсали в снежните преспи под връх " Бузлуджа " нощес, 21 януари. По-рано през днешния ден при избавителна интервенция те са извадени от снежния капан, откакто прекарали нощта в планината, заяви Министерство на вътрешните работи. Спасителната акция обаче подвигна на крайник 4 служби в област Стара Загора: Пътно ръководство, Полиция, Противопожарна работа, Гражданска отбрана.

Сигналът за закъсалите младежи е бил подаден към 4 часа сутринта в пожарната в Стара Загора. Всичките са възпитаници - 7 момчета и едно момиче , зрелостници от колеж в Раднево. Те закъсали в снега, откакто нарушили възбраната за нахлуване на пътя сред връх Шипка и връх Бузлуджа, в посока хижа Тинтява, на един километър след Бузлуджа в посока връх Шипка.

Като причина за това младежите обяснили, че се качили в планината с цел да вършат дрифтове, само че попаднали в снега . Те закъсали към 22.00 часа нощес и се наложило да прекарат цялата нощ в снежния капан. Младежите са в положително положение.

Поради тежката пътна конюнктура и мощните снегонавявания, управляващите неотложно е провеждат изпращането на тежка и профилирана техника от Агенция " Пътна инфраструктура " и пожарната работа. Около 9 часа пътят към този момент е бил разчистен и избавителните екипи съумели да достигнали до групата младежи. Предстои те да бъдат превозени с пожарни коли до Казанлък.

Директорът на Областното пътно ръководство в Стара Загора Илия Златев съобщи при БНР, че младежите са закъсали на към 700 метра от местността " Факлите " под връх Бузлуджа. Златев изясни, че той персонално е извел младежите на два курса с високопроходим автомобил.

Стана ясно и че двама от родителите на младежите са тръгнали към върха, с цел да им окажат помощ , само че единият родител също закъсал с автомобила си. Екип на Пътната работа към този момент е освободил автомобила. Закъсал е и един автомобил на пожарната, който се отправил да оказва помощ на бедстващите.

Агенция " Пътна инфраструктура " моли жителите за отговорно държание и съблюдаване на въведените ограничавания на придвижването изключително във високопланинските региони. С предприемането на неразумни дейности те слагат под заплаха освен личния си живот, само че и живота на избавителните екипи и затрудняват работата на пътните сдружения като се изразходва финансов запас, който е очакван да се употребява за поддържане на пътната мрежа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР