8-милиардният жител на планетата се роди днес. Преди 11 години

...
8-милиардният жител на планетата се роди днес. Преди 11 години
Коментари Харесай

Рекордно население: Историите на предишните милиардни бебета


8-милиардният гражданин на планетата се роди през днешния ден. Преди 11 години популацията на планетата мина границата от седем милиарда, напомня Би Би Си. След огромния скок в средата на XX век това повишаване забавя своя ход. И може да отнеме 15 години, с цел да доближи 9 милиарда.


Трудно е да се пресметна точния брой хора по света и Организация на обединените нации признава, че точната информация ще е налична едвам след година или две. Въпреки това към този момент е ясно, че през днешния ден – 15 ноември, границата от 8 милиарда е премината.


В предходни години Организация на обединените нации е избирала бебета, които да показват петте, шестте и седемте милиарда. Това са надлежно Матей Гаспар, Аднан Мевич и Садиа Султана Оиши.

Историята на 5-милиардното бебе

Няколко минути, откакто Матей Гаспар се ражда на 11 юли 1987 година, десетки светкавици на камери осветяват лицето му. Политици стоят гордо до изтощената от раждането майка, а английският чиновник на Организация на обединените нации Алекс Маршал се усеща отчасти виновен за това, което предизвиква на това малко родилно поделение в предградията на Загреб.

„ Анализирайки прогнозите, стигнахме до концепцията, че международното население ще надвиши 5 милиарда през 1987 година “, споделя Маршал.

По думите му заветната дата била 11 юли и по тази причина решил да трансформира в звезда 5-милиардното бебе на света. Когато отишъл при демографите на Организация на обединените нации, с цел да показа концепцията си, те били възмутени.

„ Те ни упрекнаха, че не знаем какво вършим и в действителност не трябваше да избираме един човек измежду толкоз доста. Но въпреки всичко го направихме. Сложихме лице зад цифрата 5 милиарда “, продължава с описа си Маршал.

35 години по-късно 5-милиардното бебе на света се пробва да не помни церемониалното си появяване на бял свят. От страницата на Матей Гаспар във „ Facebook “ излиза наяве, че той живее в Загреб, щастливо женен е и работи като инженер-химик. Отказва обаче да дава изявленията и да приказва за себе си.

„ Е, не го упреквам “, споделя Алекс Маршал, спомняйки си за цирка в родилното поделение при раждането на Матей.

Оттогава популацията набъбна с още 3 милиарда души. За положително или неприятно обаче, през идващите 50 години човечеството надали ще набъбне до 10 милиарда. Според доста специалисти това е максимумът.

Историята на 6-милиардното бебе

Аднан Мевич е разгласен за 6-милиардното бебе. Роден е в първите минути на 12 октомври 1999 година Днес той е на 23 години, има магистърска степен по стопанска система и си търси работа. Живее отвън Сараево (Босна и Херцеговина) с майка си Фатима, която има сюрреалистични мемоари от раждането му.

„ Разбрах, че става нещо извънредно, тъй като лекарите и медицинските сестри се събраха към мен, до момента в който раждах. Не можех да схвана какво се случва “, споделя Фатима.



Когато Аднан се появява на бял свят, в родилното идва тогавашният общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан. Именно той оповестява, че това е 6-милиардното бебе на света.

„ Бях толкоз изтощена, че не знам по какъв начин съм се чувствала “, смее се през днешния ден Фатима.

Аднан и майка му прелистват албумите със фотоси. На един от фотосите дребното момче седи пред гигантска торта, заобиколено от мъже в костюми и военни униформи.



„ Докато другите деца имаха естествени рождени дни, на моите празници идваха политици “, споделя самият Аднан.

С усмивка споделя, че в цялата тази лудница въпреки всичко има някакъв бонус да си 6-милиардното бебе – като да вземем за пример да се срещнеш с Кристиано Роналдо, когато си едвам на 11 години. 23-годишният мъж през днешния ден намира за зашеметяваща новината, че за 23 години международното население е повишено с 2 милиарда души.


„ Това в действителност е доста. Не знам по какъв начин ще се оправи нашата красива планета “, споделя той.

Истината е обаче, че сходно на доста страни от Източна Европа, страната му също се бори сега с ниската раждаемост и високата миграция.

Историята на 7-милиардното бебе

Садиа Султана Оиши е 7-милиардното бебе. Тя е родена на 31 октомври 2011 година в оскъдно семейство в Дака, Бангладеш. Подобна на Матей Гаспар и Аднан Мевич, появяването ѝ на бял свят е снимана от десетки камери. Родителите ѝ са се надавали на момче, само че тя се оказва третата им щерка. В началото майката на Оиши няма визия какво се случва. Дори не е очаквала да роди този ден. След посещаване при лекаря обаче е изпратена в родилно поделение за незабавно цезарово сечение.

В момента е на 11 години и оказва помощ на майка си в домакинската работа. Семейството се мести да живее на село, откакто дребният им бизнес с платове банкрутира в разгара на пандемията. Въпреки че са небогати, родителите съумяват да заплащат учебните такси и на трите си деца. Оиши е решила да стане доктор.

„ Не сме толкоз заможни и Коронавирус пандемията направи живота ни още по-труден “, споделя бащата на 7-милиардното бебе, обещавайки да направи всичко допустимо, с цел да сбъдне фантазиите на най-малката си щерка.



След раждането на Садиа Султана Оиши проплакват още 17 милиона бебета единствено в Бангладеш. Този растеж е страховит медицински триумф, само че скоростта, с която страната се разраства, се забавя доста. През 1980 година средностатистически една жена е раждало по шест деца, в този момент – най-вече две. Това е с помощта на фокуса, който страната е сложила върху образованието. Тъй като дамите стават по-образовани, те избират да имат по-малко деца.

Това е от решаващо значение за разбирането накъде върви човечеството. Трите съществени органа, които вършат прогнози за международното население - Организация на обединените нации, Институтът по здравни индикатори и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон и IIASA-Wittgenstein Center във Виена, излизат с три разнообразни разбора. Те зависят от вложенията, които се чака да бъдат направени в образованието.

Организация на обединените нации споделя, че международното население ще доближи своя връх през 80-те години на XXI век, когато ще бъдат регистрирани 10,4 милиарда души. Експертите от IHME и Wittgenstein обаче считат, че това може да се случи и по-рано – сред 2060 и 2070 година Техните прогнози са, че някъде в този интервал на планета ни ще се роди 10-милиардното бебе.

„ Не чакахме, че смъртността от СПИН ще спадне толкоз ниско, т.е. че лекуването на това заболяване ще успее да избави толкоз доста хора “, споделя Самир Кей Си, специалист по демография в IIASA. Той трябваше да промени модела си на калкулации, тъй като детската смъртност понижава с напредъка на медицината в дълготраен проект.

И тогава идва зашеметяващия спад в плодовитостта. Демографите са шокирани, когато откриват, че средностатистически една жена в Южна Корея ражда по едвам 0,81 дете.

„ И по този начин, какъв брой ниско ще падне? Това е огромният въпрос за нас “, споделя още Самир Кей Си.

Според него това е наклонност, с която от ден на ден страни се борят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР