8 любопитни факта от историята на модата 1. През 1961 г.,

...
8 любопитни факта от историята на модата
1. През 1961 г.,
Коментари Харесай

8 любопитни факта от историята на модата

8 любопитни обстоятелството от историята на модата

1. През 1961 година, на втория Московски интернационален кино фестивал, две кино звезди  Джина Лолобриджида и Елизабет Тейлър, се появяват на банкет в Кремъл с идентични рокли от Ив Сен Лоран. Дамите решили да извърнат любознанието в своя изгода, цялата вечер не се отделили една от друга.

2. Откъде идва името на синтетичния материал найлон? Някои версии извеждат етимологията на „ найлон “ от съкращението на Ню Йорк (NY) и първите букви на Лондон (LON), защото е артикул на взаимна разработка на американски и британски учени. Дюпон изтъкава новото си влакно като “толкова мощно, колкото стоманата, колкото и паяжината на паяка ”, и първи афишира и показва на американската аудитория найлонови чорапи на Панаира на Ню Йорк през 1939 година През 1942 година найлонът отива на война под формата на парашути и палатки. Найлоновите чорапи са обичаният подарък на американските бойци,за да впечатлят британските дами.

3. Най-скъпата дамска чанта коства 3,8 милиона $. Това е цената на извънредната чанта, наречена „ 1001 нощ “, основана от бижутерската къща Mouawad. Аксесоарът е изработен във формата на сърце от чисто злато и декориран със скъпоценни камъни (4517 броя с общо тегло 381,92 карата). За основаването й са се трудили 10 от най-хубавите ювелири, които са работили над нея сумарно 8800 часа. Тази чанта е най-скъпата съгласно Книгата на върховете на Гинес

4. Обувки, объркващи следата

По времето на Сухия режим в Съединени американски щати противозаконните дилъри на алкохол са носели специфични обувки, с цел да объркат полицията. За подметките на ботушите са връзвали части дърво, оставящи отпечатъци по земята, които приличали на копита от крава.

5. Забавен деним факт: Думата “дънки ” е локален термин на генуезките моряци, което значи “памучен панталон ”. От една бала памук може да се  създадат 215 чифта дънки. Средният американец нормално има 7 чифта сини дънки. Книгата на върховете на Гинес класира Gucci като най-скъпия производител на дънки в света. Дънките Gucci Genius костват 3134 $.

6. До 1800 – та година не е имало разбиране детски облекла. Децата са се обличали като възрастните

7.. Валентино Гаравани е направил алената рокля толкова  известна, тъкмо както Коко Шанел – дребната черна рокля. Червените му рокли стават толкоз известни, че той спечелил  прякора „ Валентино RED “.

8. Бикините са кръстени на Атола Бикини, където американската войска тества бомбите си през Първата международна война. Техният основател, Луис Риър, вярвал, че появяването на мини костюма ще сътвори резултат на атомна бомба.

Големите имена във фризьорското изкуство

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР