8 лица са били задържани от МВР и предадени на

...
8 лица са били задържани от МВР и предадени на
Коментари Харесай

8 са били задържаните по разследването за шпионаж

8 лица са били арестувани от Министерство на вътрешните работи и предадени на следствените органи по отношение на следствието за шпионаж в интерес на непозната страна. Това беше единствената нова информация, която излезе от чуването на вътрешния министър Младен Маринов и ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев в Народното събрание. Двамата изнесоха експозета в телеграфен жанр, като се оправдаха с неналичието на позволение за повече детайлности от наблюдаващия прокурор.

Маринов напомни към този момент казаното през вчерашния ден от основния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, че са били осъществени обиски в София, Перник и Брезник, а Георгиев продължи с вчерашната информация, като изясни, че при следствие на закононарушение срещу финансовата и кредитна система на страната била открита скица за пране на пари, която се употребила и от съветски жител за финансиране на „ мероприятия, които директно засягат националната сигурност на страната”.
Снимка: БГНЕС
Шефът на ДАНС изясни, че е била открита връзка сред обвинявания в следствие ръководител на придвижване „ Русофили” Николай Малинов и две организации – Общество „ Двуглав орел” и Руския център за стратегически проучвания, както и съответно с лице, работило за разузнаването на Руската федерация (вероятно ген. Леонид Решетников, който от през вчерашния ден има възбрана да влиза у нас – б.р.) и друго, което е обект на наказания от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз поради ролята си в украинския спор.
Николай Малинов: Квалификацията „ разузнавач ” е обидна за мен Председателят на придвижване „ Русофили ” съобщи извънредно пред bTV, че познава Константин Малофеев, само че не е взимал пари от съветския олигарх
За повторно в границите на 24 часа присъстващите чуха за плана „ България” и готвената смяна на геополитическата ориентировка на страната, финансирана посредством активи за повече от половин милиарда евро, които трябвало да се придобият от предприемача Константин Малофеев. Димитър Георгиев обаче акцентира, че няма позволение да даде повече информация и двамата с Маринов напуснаха залата броени минути след началото на чуването.



Това вбеси опозицията, която още преди двамата да вземат думата изиска съвещанието да бъде закрито, с цел да получат повече информация от към този момент наличната в медиите. Предложението обаче не беше признато.
Борисов за шпионската спекулация: Нямам никаква роля в този развой Службите работят против избрани хора, не против Русия, сподели министър председателят
Павел Шопов от „ Атака” прикани основният прокурор Сотир Цацаров да бъде изслушан на закрито съвещание, тъй като наблюдаващият прокурор е зависещ на обвинител №1 и все още от Министерство на вътрешните работи и ДАНС се оправдават точно с неналичието на позволение, с цел да дадат повече информация.

„ Това, което се случи доскоро, беше насмешка с институцията „ Народно събрание” (…) Оказва се, че медиите получават повече информация от народните представители – не разбирам за какво би трябвало да идват и в телеграфен жанр да ни изнасят лекция в три изречения”, съобщи Иван Иванов от „ Българска социалистическа партия за България”. Колегата му Валери Жаблянов пък прикани да се разграничат две процедури – „ изслушване” и „ посещение”.

Шпионският скандал Борисов за шпионската спекулация: Нямам никаква роля в този развой
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР