8 лица са били задържани от МВР и предадени на

8 лица са били задържани от МВР и предадени на ...

8 са били задържаните по разследването за шпионаж.


8 лица са били задържани от МВР и предадени на следствените органи във връзка с разследването за шпионаж в полза на чужда държава. Това беше единствената нова информация, която излезе от изслушването на вътрешния министър Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев в Народното събрание. Двамата изнесоха експозета в телеграфен стил, като се оправдаха с липсата на разрешение за повече подробности от наблюдаващия прокурор.

Маринов припомни вече казаното вчера от главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, че са били извършени обиски в София, Перник и Брезник, а Георгиев продължи с вчерашната информация, като обясни, че при разследване на престъпление против финансовата и кредитна система на страната била установена схема за пране на пари, която се използвала и от руски гражданин за финансиране на „мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната”.
Снимка: БГНЕС
Шефът на ДАНС обясни, че е била установена връзка между обвинения в последствие председател на движение „Русофили” Николай Малинов и две организации – Общество „Двуглав орел” и Руския център за стратегически изследвания, както и конкретно с лице, работило за разузнаването на Руската федерация (вероятно ген. Леонид Решетников, който от вчера има забрана да влиза у нас – б.р.) и друго, което е обект на санкции от страна на САЩ и ЕС заради ролята си в украинския конфликт.
Николай Малинов: Квалификацията „шпионин” е обидна за мен Председателят на движение „Русофили” заяви ексклузивно пред bTV, че познава Константин Малофеев, но не е взимал пари от руския олигарх
За втори път в рамките на 24 часа присъстващите чуха за проекта „България” и готвената промяна на геополитическата ориентация на страната, финансирана чрез активи за повече от половин млрд. евро, които трябвало да се придобият от бизнесмена Константин Малофеев. Димитър Георгиев обаче подчерта, че няма разрешение да даде повече информация и двамата с Маринов напуснаха залата броени минути след началото на изслушването.Това вбеси опозицията, която още преди двамата да вземат думата поиска заседанието да бъде закрито, за да получат повече информация от вече наличната в медиите. Предложението обаче не беше прието.
Борисов за шпионската афера: Нямам никаква роля в този процес Службите работят срещу определени хора, не срещу Русия, каза премиерът
Павел Шопов от „Атака” призова главният прокурор Сотир Цацаров да бъде изслушан на закрито заседание, защото наблюдаващият прокурор е подчинен на обвинител №1 и към момента от МВР и ДАНС се оправдават именно с липсата на разрешение, за да дадат повече информация.

„Това, което се случи преди малко, беше подигравка с институцията „Народно събрание” (…) Оказва се, че медиите получават повече информация от народните представители – не разбирам защо трябва да идват и в телеграфен стил да ни изнасят лекция в три изречения”, заяви Иван Иванов от „БСП за България”. Колегата му Валери Жаблянов пък призова да се разграничат две процедури – „изслушване” и „посещение”.

Шпионският скандал Борисов за шпионската афера: Нямам никаква роля в този процес

Източник: btvnovinite.bg