8-годишно момченце от София едва не се удави в басейна

...
8-годишно момченце от София едва не се удави в басейна
Коментари Харесай

Страшен инцидент: 8-годишно момченце потъна в басейн край Разлог, а гост на хотела…

8-годишно момченце от София едвам не се удави в басейна на хотел „ Аспа Вила” в разложкото село Баня. Детето е извадено от посетител на хотела, който реагирал извънредно съответно и неотложно почнал изкуствено дишане, което го върнало към живота. До идването на медиците момченцето към този момент е било в схващане. Транспортирано е неотложно в МБАЛ – Разлог и е настанено за наблюдаване в детско поделение. Оттам споделиха, че детето е устойчиво и отвън заплаха за живота, прецизира struma.bg .

Сигнал за случая е постъпил в 11:13 часа през вчерашния ден. От хотела извикали на място и локалното джипи доктор Георги Русков, който неотложно се отзовал. До идването му детето било реанимирано и върнато към живот.

„ Детето беше контактно, само че много изплашено, беше в потрес, само че виталните индикатори бяха възобновени. Казаха ми, че много вода е изхвърлило, откакто е било извадено, само че какъв брой време е престояло във водата, никой не можа да каже. По мое мнение е било под водата най-малко две минути. Беше сомнолентно (състояние на дълбока унесеност)”, показа д- р Русков.

След идването на незабавните медици момченцето е превозено неотложно в болничното заведение в Разлог, където са подхванати всички нужни дейности за стабилизиране на положението му. Няма данни за мозъчни увреждания поради ограничавания достъп на О2 вследствие на престоя му под водата.

Пред незабавния център бяха близки на момченцето, които отхвърлиха коментар.

За случая е подаден сигнал и в полицията и следователи неотложно започнаха работа по случая.

На този стадий няма публична информация каква е повода за потъването на детето – дали се е изхлузило от пояса поради игра, или му е прилошало. Тепърва ще се открива и чия е виновността за случая и кой е придружавал двете деца.

Очевидци описаха, че детето е било в басейна дружно с по-малкото си братче. И двете деца били с пояси, а майката пиела кафе на барчето до басейна дружно със свои другари. Никой не е забелязал, че детето се е изхлузило от пояса и е потънало. То е видяно на дъното на басейна едвам откакто по-малкият му брат се развикал, че поясът е празен. Момчето е извадено от посетител на хотела. По непотвърдена информация той е някогашен боен. Според очевидците на басейна не е имало и избавител, който да следи къпещите се и да се грижи за сигурността им.

Според Наредбата за водоспасителната активност и обезопасяването на водните площи за всеки басейн, без значение от размера му, би трябвало да бъде обезпечен избавител. Наредбата ясно регламентира разпоредбите и в нея е посочено, че даже и по-малките басейни, тези с дължина до 25 м и повърхнина до 312,5 кв.м, би трябвало да бъдат обезпечени от един избавител за цялото работно време на басейна. За неспазване на наредбата се носи административна наказателна отговорност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР