8 години след ядрената катастрофа във Фукушима, по случая има

...
8 години след ядрената катастрофа във Фукушима, по случая има
Коментари Харесай

Съдът за трагедията във Фукушима: Няма виновни

8 години след нуклеарната злополука във Фукушима, по случая има единствено едно наказателно дело. Днес то откри развръзката си с оправдателни присъди за единствените трима упрекнати след бедствието, провокирано от цунами в резултат на земетресение през март 2011 година.
Японски съд оправда тримата някогашни шифове от ТЕРСО, фирмата-оператор на АЕЦ Фукушима. Това са някогашният ръководител Цунехиса Кацумата на 79 години и вицепрезидентите Сакае Муто, 69г. и Ичиро Такекуро, 73г, заяви BBC.
Мотивите на съда към момента не са оповестени. Очакват се сроко.

Fukushima nuclear disaster: Tepco executives found not guilty https://t.co/l2q1FcxtOs
— BBC News (World) (@BBCWorld) September 19, 2019
Те бяха упрекнати, че макар че са знаели за заплахите за централата от вълна цунами, не са подхванали нужните дейности, с цел да предпазят живота на хората.
Въпреки че никой не е умрял непосредствено при нуклеарния срив, повече от 40 души починаха по-късно в болница, а други 13 бяха ранени при водородни детонации в централата. В резултат са умряли 44 души, за които се търсeше отговорност на упрекнатите, написа BBC.
В по-широк мащаб бедствието докара до евакуацията на над 470 000 души, а близо 18 500 починаха или са безследно изчезнали след случая.
В своя отбрана тримата упрекнати настояват, че данните, които са имали по това време, не са били благонадеждни, съобщи БГНЕС.

#Japan
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР