8 години след ядрената катастрофа във Фукушима, по случая има

...
8 години след ядрената катастрофа във Фукушима, по случая има
Коментари Харесай

Съдът за трагедията във Фукушима: Няма виновни

8 години след нуклеарната злополука във Фукушима, по случая има единствено едно наказателно дело. Днес то откри развръзката си с оправдателни присъди за единствените трима упрекнати след бедствието, провокирано от цунами в резултат на земетресение през март 2011 година.
Японски съд оправда тримата някогашни шифове от ТЕРСО, фирмата-оператор на АЕЦ Фукушима. Това са някогашният ръководител Цунехиса Кацумата на 79 години и вицепрезидентите Сакае Муто, 69г. и Ичиро Такекуро, 73г, заяви BBC.
Мотивите на съда към момента не са оповестени. Очакват се сроко.
Те бяха упрекнати, че макар че са знаели за заплахите за централата от вълна цунами, не са подхванали нужните дейности, с цел да предпазят живота на хората.
Въпреки че никой не е умрял непосредствено при нуклеарния срив, повече от 40 души починаха по-късно в болница, а други 13 бяха ранени при водородни детонации в централата. В резултат са умряли 44 души, за които се търсeше отговорност на упрекнатите, написа BBC.
В по-широк мащаб бедствието докара до евакуацията на над 470 000 души, а близо 18 500 починаха или са безследно изчезнали след случая.
В своя отбрана тримата упрекнати настояват, че данните, които са имали по това време, не са били благонадеждни, съобщи БГНЕС.
След оправдателната присъда десетки протестиращи, в това число някои от района Фукушима, които се събраха преди началото на сесията, показаха противоречие с решението на магистратите.
Процесът беше комплициран и неведнъж беше коментирано дали тъкмо тези трима души би трябвало да дават отговор за нещастието след бедствието от 2011г.
Но през 2015 година, комисия от елементарни жители постанови, че тримата би трябвало да бъдат съдени, с което прокуратурата беше задължена да продължи с процеса.
Сривът в инсталацията беше провокиран от цунами, което се стовари върху оборудването след подводно земетресение с магнитуд 9,0 на 11 март 2011 година и опустоши охладителните системи на реактора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР