8 души са осъдени на смърт и 88 получиха доживотни

...
8 души са осъдени на смърт и 88 получиха доживотни
Коментари Харесай

Смъртни и доживотни присъди в Папуа Нова Гвинея заради магьосничество

8 души са наказани на гибел и 88 получиха доживотни присъди за убийствата на 7 мъже и деца, подозирани в магьосничество в Папуа Нова Гвинея, съобщи БГНЕС.

Ужасяващите убийства са осъществени през април 2014 година в тихоокеанската провинция Маданг, като обезумяла навалица е употребила лъкове, ножове и брадви, с цел да убие жертвите. От 97-те упрекнати, на 8 бе отредено смъртно наказване и 88 ще лежат доживот.
Тълпата е тръгнала от село Сакико, стимулирана от опасения за няколко смъртни случая в региона, приписвани на магьоснически каузи. Те са умъртвили на първо време човек, който е пътувал за работа във плантация за захарна тръстика. Той бил убит с лък и нарязан на части. Още един е бил погубен със стрела, след което е нарязан с ножове и брадви. Други трима мъже също са били убити, след което две деца на възраст 5 и 3 години, отнети от ръцете на майка си, заяви локалният вестник. След това те са " нарязани на части ".
При осъждането арбитър Дейвид Каннингс съобщи, че няма потвърдена връзка сред вярата в магията и това, което се е случило. " Така че вярата в магьосничеството не е неутрализиращ фактор и не може да се смята за смекчаващо събитие, с цел да се понижи тежестта на закононарушенията ", сподели той.
" Черната магия " и канибализмът са публикувани в Папуа Нова Гвиеня - разпокъсана и бедна страна, където доста хора не одобряват естествени аргументи като пояснение за злощастие, заболявания, злополуки или гибел. Групите за човешки права водят акции за правораздаване при жертви на набези, свързани с магьосничество, откогато стана известно ужасяващо ликвидиране на млада жена, упрекната в магьосничество през 2013 година. В този случай Кепари Лениата, на 20 години, беше съблечена гола, вързана, залята с бензин и изгорена жива пред навалица от родственици на момче, умряло след болест в региона на планината Хаген.
След убийството на Лениата през 2013 година, Папуа Нова Гвинея анулира Закона за магьосничество от 1971 година, който позволяваше понижена присъда за всеки, който извърши нахлуване или ликвидиране, в случай че има вяра, че жертвата му е била забъркана в вълшебства. Възобновено беше смъртното наказване за насилствени закононарушения. Законът разрешава екзекуция посредством смъртоносна инжекция, обесване и разстрел, само че не се ползва от 1954 година насам.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР