8 август е денят, в който празнуваме един от най-разпространените

...
8 август е денят, в който празнуваме един от най-разпространените
Коментари Харесай

Животни почитани като богове: 8 август е Международен ден на котката

8 август е денят, в който честваме един от най-разпространените и антични домашни любимци, отбелязваме Международния ден на котката. Тези животни са били почитани като богове. Е, това не е изненадващо, котките са едни от най-готините същества на планетата: те са самостоятелни, любознателни, рисковани, имат невероятна физиономия и способността да се лекуват сами – най-малко през множеството време.

 

Ето каква е историята на интернационалния ден на котката:

Котките са месоядни дребни космати бозайници – в по-голямата си част – с четири крайници, опашка и нокти, които хората са опитомили като домашни любимци от антични времена, макар че са произлезли от африканската пума и са ги употребявали за лов на паразити.

Първите исторически сведения на индивида за котките могат да бъдат открити в културата на древноегипетската цивилизация. Изглежда, че всички ние свързваме котките с египтяните, заради тяхното боготворене и разглеждане им като богове. Богинята Мафдет е първото известно котешко провидение и по време на Първата династия е считана за бранител против змии, скорпиони и несгоди, тъй че за египтяните котките са били освен божества, само че и бранители.

 

По-късно, след рухването на египетската династия, котките стават известни на всички места! Гърците и римляните ги употребявали за битка с вредителите, а на Изток котките те били владеене на богати и заможни хора. Но през Средновековието в Европа котките се свързват със суеверия и са обвинени в преместване на заболяването по време на Черната гибел през 1348 година Това е повода прекалено много котки да бъдат убити през тази ера и едвам през 1600 година репутацията и популацията им стартира да се възвръща.

 

В Америка котките са били част от товара на корабите за колонизация, с цел да се сведат до най-малко паразитите и заболяванията. В днешно време котките като че ли са една от поп иконите в актуалното общество – измежду нас има към половин милиард. А от 2002 година насам, с помощта на „ Международния фонд за отбрана на животните “, котките имат собствен личен празник!

 

Считано от 3 август 2020 година, водещата благотворителна организация за хуманно отношение към котките „ International Cat Care “ стана страж на Международния ден на котката. От 1958 година насам те се опълчват на жестокостта, незнанието и неразбирането, с цел да повлияят на позитивната смяна в живота на тези животни. Световната популация се прави оценка на 600 милиона котки, за половината от които се счита, че са бездомни, работата на филантропичната организация в никакъв случай не е била по-важна.

 

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР