8 акта са били съставени по време на проверките за

...
8 акта са били съставени по време на проверките за
Коментари Харесай

Фандъкова: Най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление

8 акта са били формирани по време на инспекциите за горене на рискови предмети в София. Целта на огледите в общо 900 жилището в столичния квартал „ Красна поляна ” била да се види кой какво гори. Това стана ясно от изявление на столичния кмет Йорданка Фандъкова в ефира на Нова телевизия.

Общо са пет станциите на Националната организация по околна среда, които наблюдават за чистотата на въздуха в София и дали има нараснали равнища на фини прахови частици. На база на тези измерватели, от Столична община подхващат съответните ограничения. Припомняме, че преди дни поради гъстата мъгла от общината позволиха да се паркира гратис на буферните паркинги наоколо до метрото.

„ Имаме мобилна станция, която, изключително при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста постоянно имаме данни от там. Те не се разграничават доста от останалите пет. Това са формалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз проследявам и гражданските станции “, разясни Йорданка Фандъкова.

По думите й, най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление.

„ При най-сериозните равнища, които бяха регистрирани през уикенда, най-голямото замърсяване още веднъж беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, по тази причина са и ограниченията, които предприемахме. В няколко региона на София имаме проблеми с изгарянето на боклуци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали безусловно виждат горенето през прозореца. Понякога е мъчно да се диша. Ние сме в контакт с жителите, по тяхно предложение желаех и смяна на законодателството, с цел да може да се криминализира “, изясни столичният кмет.

Тя, обаче, е безапелационна, че решението на казуса с чистотата на въздуха е сложен. За задачата трябвало да се ограничи и трафика в столицата, както и да се понижат колите, които замърсяват. От друга страна, от общината се пробват да създадат градския превоз наличен и комфортен.

„ Още предходната година, още веднъж по мое предложение, беше изменен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища. Министерство на околната среда и водите създава наредбата, само че не знам на какъв стадий е сега. Идеята е да се контролира при търговците, при продажбата, т.е. да не се продават въглища, които могат съществено да замърсяват, или мокри дърва “, сподели още Фандъкова.

По думите й, с изключение на наказания, би трябвало да има и насърчителни ограничения за обществото.

„ Вече работим по подмяната на отоплителните съоръжения гратис за хората на 20 000 семейства. Защитихме 2 огромни плана. В момента се работи по набирането на заявки за първия от тези планове. Той ще ни разреши на една трета от семействата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат сменени отоплителни тела. Това значи замяна на отоплението с екологично гориво – газ, електричество и пелети “, сподели още кметът на София. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР