8 824 души се нуждаят от домашна кислородотерапия, като 3500

...
8 824 души се нуждаят от домашна кислородотерапия, като 3500
Коментари Харесай

Показаха на депутатите какво е кислороден концентратор

8 824 души се нуждаят от домашна кислородотерапия , като 3500 - 4000 от тях са с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Данните показа Наталия Стоева от Сдружение Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония на кръгла маса на тематика " Възможности за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия ", която се състоя в Народното събрание.

Тя уточни, че повече от 20 години развитите страни имат решение и благоприятни условия за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия. В Съединени американски щати и Белгия да вземем за пример това е станало още през 1993 година

Тодор Мангъров от Асоциация пулмонална хипертония сподели пред народните представители кислороден концентратор и изясни по какъв начин той се употребява от жена, болна от белодробна хипертония. Той уточни, че един кислороден концентратор коства над 2 000 лева

" Нуждая се от О2, не мога да вдишвам, посинявам цялата, пенсията ми е 200 лв. и в никакъв случай не мога да си купя подобен уред ", съобщи дамата, страдаща от белодробна хипертония.

Нуждите на тази група пациенти е подкрепена от социалиста Антон Кутев разяснява, след доста тъжби от жители и настоя казусът да се придвижи допустимо най-бързо.

През февруари и март актуалната година казусът е разискван на съвещание на Комисията по опазване на здравето.

Стефан Тамбурев от Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация упорства за незабавно изследване от домашна кислородотерапия в България , безвъзмездна кислородотерапия за всички българи, основаване на строги критерии за наставление на домашно кислородолечение и основаване на единна мрежа за продан на кислородни системи.

Над 4 милиарда лева са годишните разноски на Министерство на здравеопазването, за болнично и извънболнично лекуване, изясни зам.-министър Жени Начева , само че даде обещание идната седмица казусът да бъде разискван в Министерство на здравеопазването и това да приключи с протокол, който да удостоверява решението.

" Нека не считаме, че здравната система не извършва своите функционалности. Средствата са дадени за пациентите и за техните болести ", посочи заместник-министърът.

Да се предложи стратегия , критерии и характерни бройки на пациентите, които се нуждаят от благоприятни условия за реимбурсиране на кислородолечение.

" Когато сте подготвени с съответни оферти , ние институциите сме подготвени да се срещнем с вас, с цел да стартираме съответен диалог в границите на параметрите на програмата ", изясни тя.

Начева разясни, че е чула редица спорни оферти от самите лекари , които са експерти в съответните области. Проблемът е интердисциплинарен по тематиката за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия, стана ясно още от думите й.

Председателят на комисията по опазване на здравето в Народно събрание Даниела Дариткова прикани отговорността да се поеме от националните консултанти , които в писмен тип да внесат оценката си в Министерство на здравеопазването.

" Има ли писмен тип настояванията, слагаме завършек на всевъзможен тип тълкования и ще вървим към конкретика ", изясни още тя и добави, че Министерство на здравеопазването е готово да ги прегледа при съответно формулиране на програмата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР