8,5 млн. лв. са нужни, за да бъдат повишени до

...
8,5 млн. лв. са нужни, за да бъдат повишени до
Коментари Харесай

КНСБ: Кабинетът да отпусне 8,5 млн. лв. за ръст на заплатите на училищните мед.-сестри

8,5 млн. лева са нужни, с цел да бъдат нараснали до 900 лева заплатите на всички медицински експерти, работещи в детското и учебното опазване на здравето. Това са сметнали от КНСБ, а още през днешния ден синдикатът ще изпрати данните на премиера Бойко Борисов данните. Очакваме тези пари да бъдат обезпечени от бюджета през допълнение на единните разходни стандарти, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Към момента възнаграждение от 900 лева към този момент е реализирано за медицинските сестри в детските ясли в 26 общини и в учебните кабинети в 31 общини. Синдикатът даде пример с Бургас, Кнежа, Сандански, Сопот, Бяла и Добрич, където възнагражденията даже надвишава 900 лева
Между 610 и 700 лева не престават да получават медицинските експерти в яслите в 40 общини и в учебните заведения в 65 общини. " Основната причина е, че няма деца, единният стандарт е невисок и няма по какъв начин да покрие нарастването ", обясниха от КНСБ.
В София, където работят 2 000 от общо 11 000 сестри в цялата страна, е контрактуван растеж от 264 лева, само че груповият трудов контракт със Столичната община още не е подписан.

Общините са дофинансирали по-високите заплати на медицинските експерти, само че на доста места не могат да бъдат подписани групови контракти с кметовете поради дефицит на средства. Заради това КНСБ ще изпрати писмо до премиера и финансовия министър с претенции за нарастване на парите за този бранш.

Най-ниски са заплатите в Созопол, където мед.-сестрите в детските ясли получават 610 лева, в Бобошево - 610 лева в здравните кабинети, и в Долни Дъбник - 620 лева. 

От КНСБ предизвестиха и за различен проблем, който няма решение. Работещите сестри в системата застаряват и съгласно Кодекса на труда те имат право на в допълнение обезщетение от 6 работни заплати при пенсиониране и надлежно 7 по Колективен трудов контракт, а пари за обезпечаването им няма. 

Д-р Иван Кокалов изясни каква е обстановката със заплатите на медицинските сестри и в болничното опазване на здравето. След митинга им през октомври 2019 година бяха контрактувани спомагателни 200 млн. лева за покачване на всички заплати до 900 лева в общинските лечебни заведения и 950 лева в огромните регионални и академични лечебни заведения. На доста места минималните хонорари са увеличени сред 50 и 150 лева Има и такива, в които изоставането е съществено – като Видин и Враца, където бяха затворени отделения, и там министерство на опазването на здравето би трябвало да има особено държание във връзка с гаранциите за обезпечаване на лечебна помощ, сподели доктор Кокалов. След сключването на националния рамков контракт в края на предходната година в този момент през март ще стане ясно какви са новите цени и размери, контрактувани през февруари от здравната каса с контрагенти. През април ще се работи по тях и действително през май ще се види резултатът. През юни ще пристъпим към нови договаряния за нови заплати в бранш опазване на здравето, изясни Кокалов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР