796 инспекции в страната са извършени в рамките на разпоредената

...
796 инспекции в страната са извършени в рамките на разпоредената
Коментари Харесай

КЗП: „Не е установена продажба на тютюневи изделия в непосредствена близост до училищата”

796 инспекции в страната са осъществени в границите на разпоредената от Върховната административна прокуратура междуведомствена инспекция за продажба на цигари и алкохол наоколо до учебните заведения.

Установени са 122 нарушавания, за които са формирани 80 акта, като множеството от инспекциите са завършили и следва да бъдат формирани актове. Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по BG On Air.

Проверките са осъществени от КЗП, Областните дирекции на Агенцията по храните и на органите на Министерство на вътрешните работи. Те са обхванали търговски обекти от вида на магазини и павилиони за продажба на тютюневи произведения, както и заведения за хранене и развлечения. Проверки са осъществени и в самите учебни заведения и лавки, където акцентът е бил върху предлаганите на децата храни и питиета.

„ Хубавите вести са, че няма открита продажба на тютюневи произведения в непосредствена непосредственост до учебните заведения ”, разяснява Маргаритов. Той уточни, че има един случай, в който е установено такова нарушаване в обект, който не е в региона на образователно заведение. „ Има и два случая, в които са се продавали в прорез със закона цигари от отворени кутии, което би улеснило учениците да се снабдят с тях ”, добави ръководителят на КЗП. По думите му останалите установени нарушавания са чисто потребителски и касаят правото на информация, по-конкретно – оповестяването на цените. Например, в ценоразписа в обекта цените са по-високи, в сравнение с върху бандеролите на цигарите, като фактически се реализират покупко-продажби на по-високите цени.

Санкциите за продажба на тютюневи произведения на лица под 18 години са до 10 000 лева при в началото нарушаване и до 20 000 лева при наново, а при нелоялните практики доближават до 30 000 лева при първо нарушаване и до 50 000 лева при наново.

В студиото на „ България заран ” ръководителят на КЗП съобщи, че от време на време е мъчно документирането на такава инспекция. „ Когато се продават сходни произведения на малолетни или малолетни лица, доста значимо е тъкмо в този миг да бъде снета самоличността и това да бъде открито по неоспорим метод. При тази акция беше допустимо, защото в нашите инспекции участваха представители на Министерството на вътрешните работи, които имат право по закон да изискват информацията от всяко едно лице ”, изясни Маргаритов.

Продължава процесът по усъвършенстване на законодателството най-много в областта на единния дигитален пазар, уточни Маргаритов в отговор на въпрос на водещия по отношение на предпочитаните тематики в полето на потребителската отбрана по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„ След отпадането на роуминга през предходната година, в този момент следва отпадането на „ виртуалните граници ” във връзка с телевизионни стратегии и други интерактивни артикули, които против такса можете да ползвате единствено в личната си страна ”, конкретизира той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР