792 са регистрираните случаи на морбили в страната от 12

...
792 са регистрираните случаи на морбили в страната от 12
Коментари Харесай

Кошмарът морбили вече минава психологическата бариера у нас

792 са записаните случаи на морбили в страната от 12 февруари насам, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Днес ще бъде прекрачена психическата преграда от 800 случая, което си е много. 156 от случаите са в област Благоевград. Към вчерашния ден в София град и крайните квартали на столицата случаите са 272. Това огнище се оказва най-голямото сега. 260 са случаите в Самоков и Ихтиман, като има наклонност за понижаване. Това, което плаши от вчерашните данни, са 76-77 случая в област Кюстендил, в района на град Дупница. Някои от РЗИ-тата в страната взеха съответни ограничения “, уточни проф. Кантарджиев в изявление за предаването „ Преди всички “.

Издирени са над 7000 неимунизирани за морбили

Той акцентира, че ограничения против епидемията се взимат преди да настъпи такава, а по-късно всичко е спешен пиар.

Специалистът съобщи, че интензивно би трябвало да се търсят децата до 8-годишна възраст, които по някаква причина не са имунизирани за морбили, рубеола и паротит, което съгласно него до момента не е правено.

По думите му изследваните серуми в Националната референтна лаборатория на над 30 заболели от морбили деца са посочили, че децата нямат антитела против тези болести, макар че е написано, че имат сложена ваксина.

„ Най-лошото за имунизациите е в случай че пишеш, че си поставил ваксина, а не си ваксинирал – тогава нещата стават доста сложни “.

Доц. доктор Любомир Киров изясни какво прави виновният родител за здравето на детето

За да се преодолее казусът с морбили, проф. Кантарджиев предложи:

„ 4 неща би трябвало да се съблюдават. Децата до 8-годишна възраст би трябвало да бъдат имунизирани. Второ – всяко проветряване, чист въздух, стоене на открито понижават риска от заразяване. Трето – епидемиологично разпространяване на морбили е най-опасно за хората, които са в имунен недостиг и децата, които по медицински показания не са имунизирани. Четвърто – човек, върнал се от чужбина, първата седмица не би трябвало да се среща с всички племенничета и бебета, изключително по-малките от 15 месеца и не са имунизирани “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР