780 лева ще е минималната работна заплата от 1-ви януари

...
780 лева ще е минималната работна заплата от 1-ви януари
Коментари Харесай

Минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари

780 лв. ще е минималната работна заплата от 1-ви януари 2023 година.

Служебното държавно управление одобри постановлението за установяване размерa на най-ниското заплащане.

Вицепремиерът Лазар Лазаров съобщи, че повишаването на годишна база е 20 на 100 и изцяло покрива годишното повишаване на живота.

От друга страна нарастването със 70 лв. няма да повлияе на инфлацията у нас.

" Ние твърдим, че с този размер на минималната работна заплата, няма да се генерира и няма да има значително въздействие върху инфлационните процеси, само че пък има компенсираща фукция, тъй че минималната работна заплата да може да извършва своите две функционалности - икономическа, като главен измерител на най-ниското възнаграждение в една стопанска система, и обществен - да обезпечава благоприятни условия на получаващите я да покриват главните си витални потребности ", сподели Лазаров.

От Министерски съвет написаха, че предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще способства за понижаване на бедността измежду работещите и на неравенствата в разпределението на приходите.

Очаква се растежът на най-ниското заплащане за труд да увеличи покупателната дарба и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще усили мотивацията на работната мощ и да понижи нелоялната конкуренция.

Лазар Лазаров посочи, че при започване на 2023 година със обществените сътрудници от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) ще стартират работа по основаване на механизъм за установяване на минималната работна заплата за страната и на условия и предпоставки за транспонирането на директивата за съответни минимални работни заплати.

Напомняме, че предходната седмица Народното събрание опита да вдигне минималната заплата на 850 лева, само че предложенията в удължителния закон на бюджета бяха отхвърлени, а измененията в Кодекса на труда не влязоха за второ четене в зала. От синдикатите настояха за 850 лева минимална заплата и заплашиха с митинги.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР