78% от засегнатите от кризата фирми пускат работниците в платен

...
78% от засегнатите от кризата фирми пускат работниците в платен
Коментари Харесай

78% от фирмите в България са пуснали служителите си в платен отпуск

 78% от засегнатите от рецесията компании пускат служащите в заплатен отпуск, в 24% прибягват към неплатен отпуск. Това сочат данните от изследване на КНСБ към 2 април. То е направено посредством районните структури на конфедерацията в цялата страна за общественото напрежение във компаниите и институциите и следствията от ковид.

68 междинни и огромни предприятия с над 38 000 чиновници са наранени все още от почналата рецесия поради пандемията с COVID-19 и въведеното изключително състояние. В 12% от компаниите се стига до освобождение на работещите или предстоят съкращения. Сборът е над 100%, защото са давани повече от един отговор.

По информация на районните структури на КНСБ, след диалози с представителите на Агенция по заетостта по места, максимален растеж на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, (където има и регистрирани ефикасни съкращения във връзка COVID-19).

Най-много наранени предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в бранш преработваща и лека индустрия, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и просвета.

Те се главно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и региона, Русе и Габрово. Най-динамично се трансформира обстановката при преработващата индустрия, необикновен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и основно от Италия.

Производството на авточасти е измежду най-тежко засегнатите браншове. Една от фирмите - " Язаки ", която има фабрики в Димитровград, Сливен и Ямбол, не съумя даже да извърши наложителните условия за безвредни условия на труд на служащите. Това докара до митинги от тяхна страна, че са подложени на риск от разпространяване на ковид.

Преди дни стана ясно, че заводите в Димитровград и Сливен стопират да работят, а в Ямбол продължава активност при намален потенциал. В Сливен 400 служащи са в заплатен отпуск, в завода в Димитровград за наранени 2500 чиновници.

Последният бе осъществен като предпочитан капиталов план, който се употребява с най-висока поддръжка от страна на страната, и има поети задължения към заетостта. Въпреки това бе измежду първите, подхванали дейности за преустановяване на активността, показват от синдиката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР