78% от учителите в Пловдив си направиха безплатни антигенни тестове.

...
78% от учителите в Пловдив си направиха безплатни антигенни тестове.
Коментари Харесай

78% от учителите в Пловдив вече са тествани срещу К-19

78% от учителите в Пловдив си направиха безвъзмездни антигенни проби. Под 0,2 % са позитивните резултати. Първо в Града под тепетата при започване на предходната седмица медицинските сестри в учебните заведения започнаха да изследват преподаватели и непедагогически личен състав, предава Българска национална телевизия.

За разлика от Пловдив на други места в страната настройките за инспекция на здравния статус са към 40%. В Бургас тестванията стартират от през днешния ден.
След привършване на тестването в Пловдив стана ясно, че 78 на 100 от близо 3000 учители в 53 общински учебни заведения са изследвани.

Резултатите са доста обнадеждаващи, в случай че може по този начин да се каже, тъй като от всичките 2220 учители единствено при четирима от тях пробата е бил позитивен, сподели Донка Щилянова – шеф отдел "Образование " в Община Пловдив.

Преподавателите са от разнообразни пловдивски учебни заведения и са сложени под карантина. Следващата седмица не престават тестванията на непедагогическия личен състав.

От възобновяване на присъствената форма за най-малките учениците от началото на годината единствено един клас е подложен под карантина, поради инфектиран учител.

В бургаските учебни заведения от понеделник по авансово направен график също ще стартира вземането на проби за тест. В Иновативното учебно заведение в Бургас по-голямата част от преподавателите са млади и не попадат в рисковата възраст. Въпреки това измежду тях има искащи да се имунизират. Има и преподаватели с запаси.

Колкото повече хора имунизирани има, толкоз по-спокойно ще работим, няма да се опасяваме и да се надяваме скоро всичко да отмине, сподели Василия Василева, учител в ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията " – Бургас.

Бих се тествала, само че за слагане на ваксина съм изрично срещу. Но поради това, че тази ваксина не е задоволително изпитана, за мен по-голям риск съставлява слагането й, в сравнение с това да я пропусна, сподели Даниела Каракушева, учител в ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията " - Бургас.

Общият брой на всички преподаватели в Бургаска област е към 6000. От тях предпочитание да бъдат изследвани с антигенни проби са изявили едвам 30%.

От просветното министерство оповестиха за Българска национална телевизия, че сред 40 и 50% от учителите в страната са склонни да си създадат тест, с който да се откри дали сега са инфектирани с ковид.

Най- огромен е процентът на искащите в Благоевград и Силистра. На другия полюс са в Русе и Ловеч.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР