78-години по-късно и благодарение на 724 участници, едно изследване на

...
78-години по-късно и благодарение на 724 участници, едно изследване на
Коментари Харесай

78-годишно изследване на Харвард разкрива тайната на щастието

78-години по-късно и с помощта на 724 участници, едно проучване на Харвард най-сетне съумя да отговори на въпроса какво ни прави щастливи. Всичко започва през 1938 година Учените вземат решение да се концентрират върху 268 второкурсници в Харвард и 456 16-годишни души от една от най-проблемните области на Бостън през 30-те години на предишния век. Десетилетия наред откривателите наблюдават най-различни фактори в живота на хората чрез въпросници, медицински прегледи и изявленията, написа Goodnet.

Крайният резултат? Робърт Уолдингер –професор по клинична психиатрия в Медицинското учебно заведение на Харвард и четвърти шеф на самото изследване, изяснява в своя TED Talk: „ най-ясното обръщение, което получихме от това проучване, бе следното: положителните връзки ни поддържат по-здрави и по-щастливи. Точка. “

Точно по този начин – положителните връзки са ключа към воденето на един по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот. Изследването съумява да разпознае и три значими урока, свързани с взаимоотношенията.

Социалните връзки са в действителност потребни за нас. Самотата пък има противоположния резултат. Хората, които са по-здраво свързани в обществено отношение със фамилията, приятелите си или обществото към тях, са по-щастливи, по-физически здравословни и живеят по-дълго от останалите.

Когато става дума за връзки, значимо е качеството, а не количеството. Не единствено броят на приятелите ви въздейства или това, че имате сериозна връзка или не. Важно е качеството на тези взаимоотношения.

Добрите връзки са потребни и за тялото, и за съзнанието. Оказва се, че паметта на хората, които имат другари, на които могат да разчитат, остава по-стабилна и по-бистра за по дълго време. И противоположното – в случай че имате възприятието, че не можете да разчитате на обкръжението си, то има заплаха паметта ви да се утежни по-рано.

Само по себе си това проучване е в действителност необикновено. При това освен поради извънредно дългата си дълготрайност. Уолдингер приключва своя TED Talk, задавайки следния въпрос на публиката: “А вие? “ Сега, знаейки всичко това, какви промени бихте създали в живота си, с цел да подобрите своите връзки? За да започнете да водите един по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот?

Още забавни вести от България и света четете в Мениджър NEWS

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР