78 души са загинали при пожари от началото на годината

...
78 души са загинали при пожари от началото на годината
Коментари Харесай

78 души са загинали при пожари у нас от началото на годината

78 души са починали при пожари от началото на годината до момента . За съпоставяне – жертвите през цялата предходна година са били 148.
Според шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” основен комисар Николай Николов най-често става дума за битови пожари, провокирани от немарливост . При тях умират или доста дребни деца, оставени без наставнически контрол, или мъчно преносими възрастни хора . Спасените от началото на 2018 година са 462 души .
„ Нашите старания дават резултат. Когато стартира зимният сезон и стартираме да се отопляваме, е значимо дали температурите ще паднат внезапно. Най-рисковият интервал е в края на декември и януари”, означи пред bTV Николов.
„ Започнахме акция измежду възрастните хора, инсталираме и безвъзмездни сензори там, където сме съумели да осигурим. Идеята е рано да се открие пожарът и да се намесим”, добави той.
Най-застрашените региони от пожар у нас обичайно са към Хасково, Харманли, Свиленград, Пловдив и Пазарджик. Проблемът там е буйна висока и суха трева, която доста бързо се разпалва. Тя гори със скорост няколко десетки километра в час и единствено след няколко минути периметърът на пожара е в километри. Важното е бързо да се намесим, уточни Николай Николов.
По думите му повода за пожарите в природата е на първо място човешката активност. В последните години умишлените естествени пожари са доста малко като брой. Преди десетина години бяха злина за нас. Само към 4% са от натурален източник, означи шефът на пожарната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР