78 души са загинали при пожари от началото на годината

...
78 души са загинали при пожари от началото на годината
Коментари Харесай

Гл. ком. Николай Николов: Най-застрашените райони от пожар у нас са около Хасково, Харманли, Свиленград, Пловдив и Пазарджик

78 души са починали при пожари от началото на годината до момента. За съпоставяне – жертвите през цялата предходна година са били 148. Това съобщи пред БТВ шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” основен комисар Николай Николов най-често става дума за битови пожари, провокирани от немарливост.

При тях умират или доста дребни деца, оставени без наставнически контрол, или мъчно преносими възрастни хора. Спасените от началото на 2018 година са 462 души. „ Нашите старания дават резултат. Когато стартира зимният сезон и стартираме да се отопляваме, е значимо дали температурите ще паднат внезапно. Най-рисковият интервал е в края на декември и януари”, означи Николов.

„ Започнахме акция измежду възрастните хора, инсталираме и безвъзмездни сензори там, където сме съумели да осигурим. Идеята е рано да се открие пожарът и да се намесим”, добави той.

Най-застрашените региони от пожар у нас обичайно са към Хасково, Харманли, Свиленград, Пловдив и Пазарджик. Събота и неделя да изнесем постове на пожарната, които по-рано да ни предупредят. Проблемът там е буйна висока и суха трева, която доста бързо се разпалва. Тя гори със скорост няколко десетки километра в час и единствено след няколко минути периметърът на пожара е в километри. Важното е бързо да се намесим, уточни Николай Николов.

По думите му повода за пожарите в природата е на първо място човешката активност. "В последните години умишлените естествени пожари са доста малко като брой. Преди десетина години бяха злина за нас. Само към 4% са от натурален източник ", означи шефът на пожарната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР