77-годишният Лула да Силва спечели президентските избори в Бразилия, той

...
77-годишният Лула да Силва спечели президентските избори в Бразилия, той
Коментари Харесай

В Бразилия симпатиите на Москва и Вашингтон съвпаднаха

77-годишният Лула да Силва завоюва президентските избори в Бразилия, той към този момент заемаше този пост през 2003-2011 година и беше считан за проруски политик. Разликата сред Лула и сегашния водач Болсонаро обаче е минимална. Той не призна провалянето, само че Москва и Вашингтон към този момент поздравиха Лулу за успеха. Те имат разнообразни аргументи да го поддържат.

Изборите в Бразилия сътвориха парадоксална обстановка както за Русия, по този начин и за ДАЩ: за тях беше извънредно мъчно да дефинират своите благосклонности и в действителност трябваше да симпатизират и на двамата съществени кандидати за поста държавен глава в най-голямата страна в Латинска Америка. Това е макар обстоятелството, че претендентите са антагонисти в съвсем всичко.

Сегашният президент Жаир Болсонаро е разказан от левичарите в Бразилия и на Запад като " извънредно десен популист ". Той е националист със недопечен манталитет, традиционалистки възгледи и груби смешки. В същото време той неведнъж е заявявал, че е подготвен да работи като предан американски боец в битката за владичество на общите полезности на международната сцена.

Основният опозиционен претендент, Луис Инасио Лула да Силва (често единствено Лула в родината си), преди този момент беше отпред на Бразилия и тогава беше извънредно известен в страната. На интернационалната сцена той стана един от бащите-основатели на БРИКС, а президентството му се възприемаше в Америка като най-важното доказателство за левия „ анти-вашингтонски “ завой на континента, който Съединени американски щати смятаха за собствен „ заден двор “ и в продължение на доста години се контролираше само в сходство с „ доктрината Монро “.

По време на актуалната предизборна акция Лула подлага на критика политиката на Съединени американски щати и НАТО по отношение на Украйна, заявявайки, че военната помощ на Киев усложнява и изостря спора, което като цяло е идентично с позицията на Кремъл.

Изглежда явно на кого и за кого в такава обстановка би трябвало да скандират. Но има един колорит. Даже няколко нюанса, само че все от идеологическо естество.

Факт е, че Болсонаро искаше да бъде предан боец на американската империя при президента на Съединените щати, който беше идеологически непосредствен до него, който той наричаше „ преподавател “, т.е. при Доналд Тръмп. Самият той непрестанно е именуван „ бразилския Тръмп “ за очевидната наслада на бразилеца. Поддаващият се на ласкателска американец отговори на Болсонаро и даже предложи да включи Бразилия в НАТО, с цел да разводни прекомерно демократичните и глобалистки настроени европейци с него.

Но тогава Тръмп загуби изборите и по това време Демократическата партия към този момент беше съумяла да убеди себе си и поддръжниците си, че Болсонаро в действителност е „ като Тръмп “ – расист, сексист, хомофоб, ковид-дисидент, въобще безусловно неосъществим и недопустим политик. В същото време за лявото крило на демократите Лула е на практика " собствен ".

Честно казано, би трябвало да се означи, че „ това е всичко “ в тази ситуация с Болсонаро беше изразено доста по-ясно, в сравнение с в тази ситуация с Тръмп. Така сред него и Вашингтон пораждат неразрешими несъгласия.

На този декор бразилският водач получи покана от Владимир Путин да посети Русия – и я одобри. Руските управляващи явно са се тормозили, че при Болсонаро може да пострада освен двустранното съдействие, само че и самият формат БРИКС, изключително откакто той искрено стагнира по време на бразилското председателство и не е ясно каква е главната причина за това - пандемия или напън от Съединени американски щати.

В резултат на това Болсонаро посети Москва седмица преди началото на специфичната военна интервенция в Украйна и сподели доста положителни неща за Русия там, а след началото на специфичната интервенция държеше на връзките си с Руската федерация и Съединените щати. Подчертавайки, че негов приоритет са националните ползи на страната и нейната стопанска система, той изрично отхвърли да наложи наказания против Руската федерация и като цяло да я осъди по какъвто и да е метод, прогнозирайки победа в спора с Киев.

От февруари вносът от Русия в Бразилия се е нараснал със 166%. В процентно изражение се усилва единствено в Индия (430%) и Турция (213%). Вярно е, че в общата търговия (износ плюс внос) темпът на напредък на Бразилия е единствено 106%. Износът оттова за Русия спадна заради спадащото търсене на задгранични артикули като такива.

Общо взето, Москва имаше всички учредения да бъде „ над борбата “. Когато Владимир Путин, по време на открита сесия на Валдайския спорен, беше помолен да разяснява изборите в Бразилия, той сподели, че Русия счита Бразилия за най-важния сътрудник в Латинска Америка и ще направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че връзките се развиват в бъдеще, и това не зависи от името на президента.

„ Ние сме в положителни връзки с господин Лула, ние сме в положителни връзки с господин Болсонаро, ние не се намесваме във вътрешните политически процеси. И това е най-важното “, сподели президентът на Руската федерация.

И той, и американският му сътрудник Джо Байдън обаче изпратиха поздравления на Лула за успеха му още преди Болсонаро да признае провалянето си. Към момента на издание на този материал към момента няма самопризнание и заради релативно дребната разлика сред претендентите не е изключен сюжет, при който Болсонаро още веднъж ще работи „ като Тръмп “, т.е. ще се опита да оспорват формалните резултати, което е може да докара до гражданска борба. От щаба на към момента настоящия президент към този момент оповестиха " признаци на имитация ".

Болсонаро съумя да вземе властта през 2018 година единствено заради остра рецесия в Работническата партия, под управлението на Силва - ръководещата. Цялото партийно управление беше упрекнато в корупция - както той самият, по този начин и приемничката му Дилма Русеф, която предложения някогашния държавен глава да оглави президентската ѝ администрация. Това беше възприето като опит някогашният президент да бъде избавен от прокурорите, Русеф беше импийчната, а Лула беше наказан на 12 години затвор.

Впоследствие Върховният съд изцяло оправда Лулу, което му отвори пътя за преизбиране. Смяташе се, че той елементарно ще победи Болсонаро, само че актуалният държавен глава му даде сериозен отпор и надмина планувания резултат с 8–10 процентни пункта.

На първи тур Лула получи към 48% от гласовете, а Болсонаро 43%. На втори тур резултатът на Лула е 50,9%, а разликата с настоящия държавен глава е по-малко от два процентни пункта.

Преди да бъдат преброени две трети от гласовете, Болсонаро като цяло водеше. Поддръжниците му изясняват по-нататъшното закъснение от Лула тъкмо с фалшификации, само че по-вероятно те отразяват особеностите на бразилската електорална география.

Както във Франция, да вземем за пример, бразилската провинция гласоподава преобладаващо за десния популист, само че в огромните градове очевидно води по-левият претендент, което във Франция се изяснява с концентрацията на мигранти, а в Бразилия с големите гета, населявани от гласоподаватели на Лула с ниски приходи. Резултатите идват по-бързо от по-малките обитаеми места, в сравнение с от по-големите, където би трябвало да се обработят повече гласове. Оттук и първичното водачество на Болсонаро.

Като се има поради екстравагантната персона на към момента президента, той в действителност може да рискува гражданския мир и да отхвърли успеха на Силва, която последователите на последния към този момент честват по улиците.

В никакъв случай няма да му е елементарно на новия-стар президент - бразилският парламент се управлява от десницата. Но без значение от хода на вътрешнополитическата битка, няма причина да се чака, че връзките на Русия с тази „ най-важна от страните на Латинска Америка “ могат да се влошат. Това е необичаен случай, когато имаме шанс.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР