77-годишният Луиз Инасио Лула да Силва встъпи в длъжност като

...
77-годишният Луиз Инасио Лула да Силва встъпи в длъжност като
Коментари Харесай

Лула да Силва се закле като президент на Бразилия за трети път

77-годишният Луиз Инасио Лула да Силва встъпи в служба като президент на Бразилия през днешния ден, предадоха Ройтерс и Франс прес. Представителят на бразилската левица постави клетва в неделя, ставайки единственият държавен глава, ръководещ страната с трети мандат.
Още по темата
Имаше засилени ограничения за сигурност за церемонията заради опасения, че последователите на Болсонаро може да се опитат да я провалят.

Ветеранът от левицата, който беше президент по време на два поредни мандата от 2003 до 2010 година, победи с дребна преднина през октомври досегашния президент Жаир Болсонаро, който е представител на крайната десница. По този метод Бразилия прави политически завой наляво, отбелязва Ройтерс.

В паузата сред края на втория и началото на третия си мандат Лула да Силва прекара година и половина в пандиза по присъди за корупция, които по-късно бяха анулирани. В предходните си години като президент на Работническата партия от 2003 до 2010 година някогашният синдикален водач измъкна милиони бразилци от бедността по време на стоковия взрив, който поддържа стопанската система. Сега той е изправен пред обезсърчителното предизвикателство да усъвършенства стагниращата стопанска система на Бразилия, като в същото време сплоти страната, която стана мъчително поляризирана по време на ръководството на Болсонаро.

От Лула се чака доста. Той ще има сложната задача да възвърне нормалността и предсказуемостта в Бразилия и най-много бързо да реализира резултати, които усъвършенстват качеството на живот на хората ", разяснява Креомар де Соуза, шеф на консултантската компания Dharma Political Risk.

Междувременно Болсонаро напусна Бразилия в петък и отпътува за щата Флорида, Съединени американски щати, с цел да избегне предаването на поста. Той към момента не е признал успеха на Лула и се пробва да избегне възможни непосредствени правни опасности, свързани с времето му на поста.

Настроенията в Бразилия са напрегнати, като се чака последователите на изгубилия изборите през октомври доскорошен президент Жаир Болсонаро, да провокират принуждение.

Зашеметяващо завръщане на Лула

Море от поддръжници на Лула се събраха пред Конгреса рано сутринта, облечени в аления цвят на неговата Работническа партия. Те пътуваха, с цел да видят своя водач, полагащ клетва - само че също и за тържество.

 Снимка: Getty Images

Повече от 60 реализатори - в това число легендата на самбата Мартиньо да Вила - ще излязат на две великански подиуми, украсени с националния байрак, като част от музикален фестивал, наименуван " Lulapalooza ".

" Любовта победи омразата ", гласеше един транспарант, носен от мъж, облечен като Лула - дружно с президентски пояс. " Бразилия имаше потребност от тази смяна, от тази промяна ", сподели друга поддръжничка на бъдещия водач, до момента в който се редеше на опашката за празненствата в неделя. Джулиана Барето, която е от родния щат на Лула Пернамбуко, сподели пред BBC, че нейната страна е била " злополучие " преди.

Лула и бъдещият вицепрезидент Джералдо Алкмин дефилираха през града на открит кабриолет, преди да продължат към Сената - при започване на формалната гала по встъпването в служба.

 Снимка: Getty Images

Мъжете прекараха последните дни в избор на своя кабинет и назначение на поддръжници в основни държавни предприятия. При забележима смяна в политиката от страна на администрацията на Болсонаро, Марина Силва - един от най-известните бразилски деятели за климата - беше преназначена да оглави министерството на околната среда и климата. От нея се чака да извърши обещанието на Лула да реализира " нулево обезлесяване " в Амазонка до 2030 година

Очакваше се повече от 300 000 души да се стекат в столицата за откриването, което ще се състои в Еспланадата на министерствата, където се намират постройките на Конгреса на страната.

Властите разположиха 10 хиляди служители на реда и бойци, с цел да подсилят сигурността по време на тържествата по встъпване в служба на Лула да Силва, поради опасения, че последователите на изгубилия изборите през октомври доскорошен президент Жаир Болсонаро ще провокират принуждение. Неговите поддръжници стачкуваха два месеца, потвърждавайки, че изборите са били откраднати и приканиха за боен прелом.

 Снимка: Getty Images

В навечерието на Коледа покровител на Болсонаро беше задържан за изработката на бомба, която беше открита на камион, претрупан с авиационно гориво на входа на летището в столицата Бразилия, и призна, че се е опитвал да посее безпорядък, с цел да предизвика военна интервенция.

На днешните тържества всички участници са претърсвани за бутилки, кутии, знамена или пистолети-играчки. Носенето на огнестрелно оръжие от цивилни също беше краткотрайно неразрешено.

Организаторите оповестиха, че делегации от 50 народи и 19 държавни и държавни ръководители, в това число кралят на Испания, са удостоверили наличието си.

В петък, преди да отлети за Флорида, Болсонаро произнесе сълзливо послание, в което осъди заговора за бомба на Бъдни вечер като " терористичен акт ", само че похвали поддръжниците си, които лагеруваха пред армейските казарми в цялата страна, призовавайки за прелом.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР