75-ят международен кинофестивал във Венеция ще бъде открит на 29

...
75-ят международен кинофестивал във Венеция ще бъде открит на 29
Коментари Харесай

Първият човек на Деймиън Шазел открива 75-я кинофестивал във Венеция

75-ят интернационален кинофестивал във Венеция ще бъде открит на 29 август с прожекцията на кино лентата "Първият човек " на американския режисьор Деймиън Шазел . Творбата е биографичен роман за астронавта Нийл Армстронг (1930-2012 г.) и неговото историческо кацане на Луната през юли 1969 година. Вторият и финален галактически полет на Армстронг е като пълководец на "Аполо 11 ", тогава е и първото стъпване на хора на Луната. Армстронг и водачът на лунния модул Едуин Олдрич се спускат на лунната повърхнина и прекарват два часа и половина отвън апарата, до момента в който Майкъл Колинс остава в окололунна орбита в Командно-обслужващия модул. Лентата ще взе участие в конкурсната стратегия на кинофестивала, като основната роля е поверена на Райън Гослинг.

Екипът на Деймиън Шазел още веднъж се завръща в "Лидо ", където обичайно се организира Международният кинофестивал във Венеция. Преди две години точно тук стартира международното шествие на предходната кинотворба на режисьора - "La La Land ", в която Райън Гослинг също играеше основната роля. След премиерата във Венеция филмът завоюва голям брой награди, в това число и 6 златни статуетки "Оскар ".

Международното жури ще бъде управлявано от мексиканския режисьор Гийермо дел Торо , който през предходната година беше отличен с огромната премия "Златен лъв " за кино лентата си "Формата на водата ".

Британ­с­ката акт­риса Ванеса Ред­г­рейв (на 81 г.) ще получи наг­радата "Златен лъв " за цялос­тно твор­чес­тво. Тя дебютира в киното през 50-те години на предишния век, когато е на 20 година, и продължава да се снима. Тогава актрисата излиза на сцената с татко си, изиг­равайки дребна роля на сцената на Крал­с­кия шек­с­пиров спектакъл. Ванеса принад­лежи към извес­т­ната фамилия актьори Ред­грейв, като продължава артистичната традиция, сложена от баба й и дядо й. Носителка е на наг­радите "Оскар " (за кино лентата "Джулия " през 1977 г.), "Еми ", "Златен глобус " и BAFTA. През 1961 година Ванеса Ред­г­рейв е призната за член на популярната шекспирова теат­рална натрупа на Лон­дон. В 1966-а тя се появява в шлагерите на Антониони ( "Фотоувеличение "). Актрисата се снима с най-големите режисьори на Америка и Анг­лия.

Почетен "Златен лъв на Сан Марко " ще получи и 75-годишният канадски режисьор Дейвид Кроненбърг.

Създаден през 1932 година във Венеция, кинофестивалът е един от най-старите и авторитетни интернационалните кино конгреси в света, който събира на едно място ( остров Лидо ) най-иновативните и самостоятелни филми в продължение на 70 години. По време на фестивала се раздават три съществени награди: Златен лъв за най-хубав филм, Сребърен лъв за най-хубав режисьор, а "Купата Волпи " е премията, която се присъжда на най-отличилите се през годината артисти.

Венеция (Venezia) е град в Североизточна Италия, център на региона Венето, и пристанище на Адриатическо море. Градът е ситуиран върху голям брой дребни острови - към 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море, позната като Венецианска лагуна. Соленоводната лагуна заема крайбрежието сред устията на реките По и Пиаве. Около 1/3 от града се намира върху континенталната част.

Символът на Венеция е хвъркат лъв , който попада на знамето и герба на града.

Островната Венеция е морски курорт, център на интернационалния туризъм със международно значение, място за осъществяване на интернационален кинофестивал и художествени изложения. В градския превоз са непокътнати обичайните за града гондоли и моторни лодки.

Селище там съществува от V век пр.н.е., а градът е основан през ІХ век. Бил е медиатор в търговията сред Запазна Европа и Изтока. В Средновековието Венеция е република, ръководена от дожи. Тя е самостоятелна страна, съществувала сред ІХ и ХVІІІ век.

Градът и лагуната са включени в листата на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, тъй като градът е неповторим както в архитектурата на постройките, по този начин и в основите на града. Венеция е издигната върху дървени подпори (пилони). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от непрекъснати наводнения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР