75% от болестите по хората са със зоонозен произход –

...
75% от болестите по хората са със зоонозен произход –
Коментари Харесай

Три от четири болести по хората са с животински произход

75% от заболяванията по хората са със зоонозен генезис – т.е., трансформирали са се в заболявания по хората, откакто са били единствено заболявания по животните, а 60% от новите заболявания (нова е такава, която се следи за пръв път или се популяризира епидемиологично за пръв път) при хората идват от такива по животните, посредством предаване и разновидност на патогени. Това твърди WWF, с представянето на отчет по случай Дена на Земята.
Според WWF, Световната банка пресмята, че икономическата тежест на едвам шест зоонозни болести възлиза на 80 милиарда $ за 12 години. А СЗО води указател над 200 случая на прескочили от животни към хора вируси, в това число ХИВ, ебола, жълта тресчица, тресчица денге, Тежкия респираторен синдром (ТОРС/SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS).
" Незаконната търговия на диви животни е освен съществена причина за загуба на биоразнообразие, само че и рисков механизъм за разпространяване на патогени. В обект на гонене се трансформират доста редки типове, в които живеят неразучени микроорганизми. Освен това при превозването и обработката на месото не постоянно се съблюдават стандартите за сигурност на храните, което съставлява спомагателен риск за човешкото здраве ", разяснява ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.
Специално що се отнася до COVID-19 и коронавирусът SARS-CoV-2, който провокира тази болест, WWF цитира изследване на екип от Биомедицинския университет в Рим, съгласно което вирусът може да е тръгнал от пазари в Китай, където се продават прилепи. Всеизвестен факт е, че вирусът наподобява доста на циркулиращи коронавируси в популации на избрани типове прилепи в Китай. Освен това има прилики и с коронавируси, циркулиращи при панголините, чието месо в Азия и Африка се смята за деликатес.
В отчета категорично предизвестие, че поради развиването на устойчиви на антибиотици бактерии някои заболявания и вируси, които преди не са били опасност, в този момент още веднъж почват да стават такава.
Още: " Коронавирусът се е появил през септември 2019 година? "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР