75 лв. еднократна добавка към пенсиите ще получи всеки пенсионер,

...
75 лв. еднократна добавка към пенсиите ще получи всеки пенсионер,
Коментари Харесай

75 лв. добавка за всеки пенсионер, който се ваксинира срещу ковид

75 лева еднократна добавка към пенсиите ще получи всеки пенсионер, който реши да се имунизира в идващите месеци. Добавка ще има и за възрастните с три дози, т.е. за към този момент имунизирани пенсионери , които са си сложили трета доза. Програмата отваря през януари и ще продължи до 30 юни, разгласи министър-председателят Кирил Петков. Той разгласи новите стопански тласъци за имунизация в публично изказване през днешния ден. България е най-слабо имунизираната страна в Европа. Ако този развой се забави, има заплаха да станем коронавирус дестинация, децата да си стоят у дома, туризмът да губи, изясни Петков.

Надеждите са с тези тласъци бързо - до началото на февруари, да се имунизират още 300 000 възрастни над 65-годишна възраст, стана ясно от изказването. Това би трябвало да облекчи и опцията за запълване на лечебните заведения при последваща вълна с един доста осезателен %, разяснява министър председателят.

Предстои да се разбере по какъв начин ще се изплаща добавка та - при имунизирането или по някакъв метод към пенсиите. Все още няма детайлности и дали ще се поставя незабавно след първа доза, което може да сътвори риск индивидът да пропусне втората доза. Не е ясно и дали хората, които ще се имунизират в бъдеще, ще би трябвало наложително да създадат трета доза, с цел да оправдаят добавка та.

КЪДЕ съдебномедицинска експертиза НИЕ

700 341 българи на 60 и повече години имат сега приключен курс на имунизация - това е към 35% от хората в тази възрастова група у нас. Освен това е 37% от имунизираните 1,87 млн. българи (става дума за хората със приключен курс на ваксинация).

Във възрастовата група 60-69 година имунизирани изцяло са 356 120 души, в идната - 70-79 година са 264 056, а при 80-89 година са 75 252. В България има и 4913 имунизирани дълголетници на 90 и повече години.

Хората с сложена трета доза са 244 321, като при тях липсват данни за разпределението по възрастова група. Първоначално рекомендацията беше трета доза да се слага на хора с компрометирана имунна система, някои хронични болести и възрастни над 65-годишна възраст.

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДОБАВКАТА

Добавката ще бъде за всички към 2 млн. пенсионери , без значение от възрастта. В момента възрастта за пенсиониране е 61 година и 8 месеца за дамите и 64 година и 4 месеца за мъжете. От януари ще се усили на 61 година и 10 месеца за дамите, а за мъжете ще стане 64 година и 5 месеца. Около една пета от новите пенсионери обаче се пенсионират на над 66-годишна възраст, защото преходът ги е оставил без задоволително стаж. Разбира се, има и надалеч по-млади пенсионери - у нас към момента има категории в бранш " Сигурност ", които се пенсионират на 53-54 година, а летателният и водолазен състав дори и на под 44-годишна възраст.

КОНТЕКСТ

Петков нееднократно е заявявал, че ще направи оптималното за ускорение на извънредно слабата ваксинация у нас. 

" Премиерът Кирил Петков и държавното управление имат доста забавни хрумвания за стимулиране на имунизацията в страната ", разяснява по-рано пред Нова тв съветникът на здравния министър проф. Радка Аргирова. На уточняващ въпрос дали става въпрос за данъчни тласъци, или предоставяне на пари в брой, тя добави, че ще се дават парични суми.

По последни данни малко над 27 % от популацията има приключен имунизационен курс, а при доста от хората към този момент е нужна и подсилваща доза.

В средата на декември министър председателят Кирил Петков подписа заповед, с която в постройката на Министерски съвет ще се влиза единствено със документ. Тя влиза в действие 40 дни след подписването ѝ. В просветителното министерство също дадоха да се влиза в постройката без уверение за ваксина, преболедуване или негативен тест.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР