75-годишният Джефри Хинтън, смятан за кръстник на изкуствения интелект (AI),

...
75-годишният Джефри Хинтън, смятан за кръстник на изкуствения интелект (AI),
Коментари Харесай

Кръстникът на изкуствения интелект: Скоро той ще е по-умен от нас

75-годишният Джефри Хинтън, считан за кръстник на изкуствения разсъдък (AI), напусна работата си в Гугъл, предупреждавайки за възходящите рискове от развиването в тази област.

В изказване за New York Times той сподели, че в този момент съжалява за работата си.

Какво би ни споделил ИИ, в случай че ни напише писмо? Този текст е генериран напълно от машина

Хинтън бе безапелационен, че някои от заплахите от ИИ чатботовете са „ много страшни “.

" В момента те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да преценява. Но мисля, че скоро може да са ", добави той.

Пионерските проучвания на Хинтън върху образованието и невронните мрежи проправиха пътя за актуалните ИИ системи като ChatGPT.

Това ще може да стане действително до края на годината

Когнитивният психолог и компютърен академик съобщи, че чатботът скоро може да надмине равнището на информация, което човешкият мозък има.

„ В момента това, което виждаме, е, че неща като GPT-4 засенчват човек във връзка с общите знания, които има. От позиция на разсъждението, не е толкоз положително. И като се има поради темпът на прогрес, чакаме нещата да се подобрят много бързо. Така, че би трябвало да се тревожим за това “, сподели Хинтън.

Според него ИИ може да се употребява за „ неприятни неща “.

Къде отиват данните, които прахосмукачката робот събира от вкъщи ни?

„ Можете да си визиите, да вземем за пример, някой неприятен артист като Путин реши да даде на роботите способността да основават свои лични подцели. Стигнах до извода, че типът разсъдък, който развиваме, е доста друг от интелекта, който имаме “, сподели той.

„ Ние сме биологични системи, а това са цифрови системи. И огромната разлика е, че с цифровите системи имате доста копия на един и същи набор от тежести, еднакъв модел на света. И всички тези копия могат да учат поотделно, само че да споделят знанията си. Така все едно имате 10 000 души и всякога, когато един човек научи нещо, всички автоматизирано го знаят ”, добави ученият.

В отговор на нашумелия чатбот с изкуствен интелект ChatGPT в понеделник „ Google “ разгласи, че ще пусне личен чатбот – Bard

В изказване основният академик на Гугъл Джеф Дийн сподели: „ Ние оставаме ангажирани с виновен метод към ИИ. Непрекъснато се учим да разбираме зараждащите опасности, като в същото време вкарваме самоуверено нови нововъведения. “

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР